Deţinător de iPhone? Iată la ce pericole vă expuneţi!

Efectele negative pe care le poate avea asupra noastră folosirea excesivă a smartphone-urilor.
  • Publicat:
Deţinător de iPhone? Iată la ce pericole vă expuneţi!

Dependenţa de telefoanele mobile, demonstrată de tot mai multe studii, are efecte negative asupra sănătăţii de care cei mai mulţi utilizatori nu sunt conştienţi, reprezentând pericole din punct de vedere fizic şi psihic. Un infografic realizat de Huffington Post, citat de Mediafax,  pe baza a diverse surse ştiinţifice, exemplifică efectele negative pe care le poate avea asupra noastră folosirea excesivă a smartphone-urilor.

Ne poate afecta auzul – ascultatul muzicii la iPhone la un volum scăzut nu este periculos pentru auz, dar ridicarea nivelului la maximum este riscantă pentru celulele din urechea internă, care sunt responsabile pentru transformarea sunetului în semnale transmise creierului. Deteriorarea acestor celule poate duce la pierderea auzului.

Încheieturi dureroase – durerea pe care o resimţim la degete şi încheieturi, precum şi o poziţie nefirească a acestora se pot datora micromişcărilor repetitive – inclusiv cele pe care le folosim atunci când scriem mesaje sau când jucăm jocuri pe iPhone (cum ar fi Candy Crush). Aceste mişcări pot intensifica afecţiuni ca tendinita şi cauza dureri de încheieturi sau antebraţ.

Devenim dependenţi – un studiu din 2012 a arătat că 66 la sută dintre persoane se tem să piardă sau să stea departe de telefoanele lor. În plus, potrivit unui sondaj recent realizat de Huffington Post, 50 la sută dintre oamenii cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani au recunoscut că îşi folosesc smartphone-ul la toaletă.

Focar de microbi şi bacterii – telefonul este sursă de microbi pe care te-ai aştepta să-i găseşti doar în corpurile sanitare. Un studiu de anul trecut care a testat opt telefoane dintr-un birou a descoperit că dispozitivele prezentau un nivel ridicat de bacterie coliformă, un semn de contaminare fecală.

Expunere la radiaţii nocive – Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că radiaţiile care provin de la telefoanele mobile sunt „posibil carcinogene”, incluzând în această categorie şi cloroformul, plumbul şi pesticidele DDT.

Sindromul „vibraţiei fantomă” – sentimentul imaginar că telefonul vibrează când nu o face în realitate este un semnal obişnuit al folosirii excesive a telefonului mobil. Un studiu publicat anul trecut în jurnalul „Computers in Human Behavior” a arătat că aproape nouă din zece studenţi au raportat apariţia acestor „virbraţii fantomă”.

Insomnii – trei sferturi dintre studenţii utilizatori de iPhone chestionaţi la Universitatea Stanford în 2010 au spus că dorm cu telefonul în pat. Lumina LED a telefonului poate deteriora producţia de melatonină, îngreunând astfel instalarea somnului.

Simptome de sevraj – asemenea dependenţei de un drog sau de alcool, întreruperea bruscă a folosirii tehnologiei poate provoca simptome de sevraj. Un studiu din 2011 a descoperit că deconectarea completă de la tehnologie pentru 24 de ore poate duce la simptome fizice şi pshice de sevraj, precum o stare de agitaţie şi sentimente de anxietate şi izolare, potrivit The Telegraph.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”