De ce nu e bine să urinezi în apa din piscinele şi ştrandurile publice

Recunoaşte, chiar dacă nu ai făcut-o, ţi-a trecut măcar o dată prin gând! De fapt, unul din cinci persoane recunoaşte că a făcut pipi măcar o dată în apa din ştrandurile publice.
  • Publicat:
  • Actualizat:
De ce nu e bine să urinezi în apa din piscinele şi ştrandurile publice
Sursa foto: shutterstock

Recunoaşte, chiar dacă nu ai făcut-o, ţi-a trecut măcar o dată prin gând! De fapt, una din cinci persoane recunoaşte că a făcut pipi măcar o dată în apa din ştrandurile publice.

1 din 8 inspecții sanitare efectuate la nivelul piscinelor relevă încălcări grave ale regulilor de igienă, amenințând serios sănătatea și siguranța publică.

Urinarea în piscinele publice, un gest pe cât de urât pe atât de nesănătos

Urinarea în piscinele publice nu este doar un obicei dezgustător, dar poate reprezenta și un real pericol pentru toate persoanele din piscină.

Nu te lăsa dus, aşadar, de val şi gândeşte-te de două ori înainte! Potrivit unui studiu realizat recent, publicat în Enviromental Science & Technology, acidul uric din urină, în combinaţie cu clorul prezent în apa acestor ştranduri, poate duce la crearea a două gaze toxice: tricloramină şi clorură de cianogen.

Nivelurile crescute de tricloramina sunt legate de apariţia problemelor pulmonare iar clorura de cianogen este periculoasă pentru sănătatea inimii, a plămânilor şi a sistemului nervos central. Chiar şi niveluri foarte reduse din astfel de gaze pot cauza iritaţii ale ochilor şi gâtului.

Totuși, statisticile arată rezultate care ne pot stârni dezgust. Un sondaj din 2019 realizat de Sachs Media Group a constatat, de exemplu, că aproximativ 51% dintre americani folosesc piscinele drept „căzi de baie comune” și apelează la înot ca înlocuitor pentru duș sau merg la înot fără să facă în prealabil duș, chiar și în situația în care înainte au făcut sport sau lucrări prin curte și sunt trasnpirați.

Ce spuneţi? Vă pune pe gânduri acest studiu?

Sursa: goodhousekeeping.com

Citește și: Apa din piscină sau ștranduri te poate îmbolnăvi. „O singură persoană poate contamina întreaga piscină”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”