A inceput sezonul „imbolnavirilor la piscine”. Aflati cum sa va feriti!

Mirosul de clor e insuportabil? Nu va bucurati la gandul ca in apa s-a turnat suficienta substanta incat sa omoare toti microbii! Mirosul puternic este determinat de reatia chimica dintre fluidele corpului si clorul din piscina.
  • Publicat:
A inceput sezonul
A inceput sezonul "imbolnavirilor la piscine". Aflati cum sa va feriti!

Vara e la cateva zile distanta, iar temperaturile de afara ne indeamna sa ne distram exact ca in sezonul estival: piscina, soare, bronz. Stim oare care sunt inamicii nevazuti din asa-zisele mici paradisuri de vara, cum sunt strandurile?

Specialistii ne sfatuiesc sa acordam mare atentie regulilor de igiena atunci cand mergem in locuri publice sa ne balacim sau sa ne tolanim la soare. Feriti-va de umezeala, alimente alterate, apa murdara sau excesul de clor.

1. Nu mergeti niciodata fara slapi in toaleta publica. Chiar daca in jurul piscinei sau al sezlongului ne e mai simplu sa umblam desculte, la toalata neaparat puneti-va slapii in picioare! Pentru ca umezeala din aceste locuri, asociata cu caldura reprezinta mediul perfect pentru virusul HPVpe care il putem astfel contracta usor, sub forma de negi plantari!

2. Dupa cateva ore de balaceala si stat in soare, cu siguranta vi se face foame. Abtineti-va sa comandati mici, sandvisuri sau alte mancaruri perisabile de la restaurantul sau barul piscinei. Motivul? E foarte posibil ca materia prima sa dateze de cateva saptamani, ganditi-va ca majoritatea piscinelor sunt populate mai mult in weekend, iar mancarea poate ramane de la o saptamana la alta.

3. Nu faceti cascadorii in piscina cu gandul ca in caz de accident se va gasi cineva sa va salveze. Chiar daca e multa lume in apa sau pe sezlonguri, pana cand va va sari cineva in ajutor s-ar putea sa fie prea tarziu, nu va riscati sanatatea sau viata!

4. Mirosul de clor e insuportabil? Nu va bucurati la gandul ca in apa s-a turnat suficienta substanta incat sa omoare toti microbii! Mirosul puternic este determinat de reatia chimica dintre fluidele corpului si clorul din piscina. O piscina corect intretinuta nu trebuie sa aiba un miros care ne taie respiratia. Pe de alta parte, o cantitate mare de clor poate cauza accese de tuse, ameteli, usturimi la nivelul ochilor, uscarea pielii, dermatita si chiar afectiuni ale smaltului dintilor.

5. Chiar daca este inevitabil la un bazin, stiti oare cate persoane, si in special copii, urineaza in apa?! Prin urmare, ganditi-va de doua ori inainte de a face scufundari sau alte excentricitati in urma carora veti inghiti o cantitate de apa. Puneti-va aceste pasiuni in practica doar atunci cand mergeti la mare!

6. Avti copii? Stati cu ochii pe ei! Nu mizati pe colacel sau pe aripioarele pentru brate, nu se stie niciodata ce se poate intampla in apa. Cei mici nu au voie sa intre in bazinele cu apa adanca decat insotiti de un parinte.

7. Nu va expuneti excesiv razelor ultraviolete doar de dragul frumusetii. Un bronz frumos si, atentie! sanatos, se poate obtine usor in cateva zile, daca folositi lotiuni cu factor de protectie care au o formula baza pe extract de caroten. Acesta accentueaza bronzul fara sa fie nevoie sa petreceti zile in sir in soare, expunandu-va riscului de cancer de piele. Folositi cel putin SPF 30 si reaplicati-l la fiecare 2 ore sau chiar mai des daca intrati in apa. Nu ratati nici o particica a corpului, aplicati inclusiv pe talpi si degetele de la picioare, urechi sau gat.

8. Uleiul de masline este sanatos, atat in alimentatie cat si aplicat pe piele, insa nu il folositi pe post de lotine pentru plaja! Multi romani il pun in sacosa si vin cu el la strand, fara sa stie ce pericol ii paste. Nu are factor de protectie, in schimb are „darul” de a atrage razele ultraviolete precum un magnet transformandu-va intr-o „prada” sigura. Protejati-va de soare cu produse special concepute pentru asa ceva daca tineti la sanatatea voastra. Altfel nu faceti decat sa va expuneti inutil riscului de cancer de piele.

9. Nu consumati alcool, nici bauturi pe baza de cofeina. In combinatie cu soarele foarte puternic, acestea va pot provoca stari de ameteala, greturi, varsaturi, palpitatii.

Citeste si: Bazinele de inot, pericol pentru sanatate

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Osteopatia îţi ia durerea cu mâna!
Osteopatia îţi ia durerea cu mâna!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”