Osteopatia îţi ia durerea cu mâna!

"În opinia oricărui osteopat, stilul de viaţă sedentar combinat cu problemele psiho-emoţionale vor fi mereu principalul motiv pentru care organismul nu funcţionează cum trebuie", ne spune Cazimir Cojan, un tânar cu mâini de aur, fiziokinetoterapeut, dar şi specialist în osteopatie. Înainte de a vă povesti chiar el cu ce se mănâncă osteopatia asta, lăsaţi-mă să îi mulţumesc pentru un ajutor nebănuit de mare (deci chiar funcţionează!).
  • Publicat:
Osteopatia îţi ia durerea cu mâna!

„În opinia oricărui osteopat, stilul de viaţă sedentar combinat cu problemele psiho-emoţionale vor fi mereu principalul motiv pentru care organismul nu funcţionează cum trebuie”, ne spune Cazimir Cojan, un tânar cu mâini de aur, fiziokinetoterapeut, dar şi specialist în osteopatie.

Înainte de a vă povesti chiar el cu ce se mănâncă osteopatia asta, lăsaţi-mă să îi mulţumesc pentru un ajutor nebănuit de mare (deci chiar funcţionează!).

CSÎD: Ce este osteopatia, care îi sunt principiile de bază şi ce promite să aducă bun în vieţile noastre?

Cazimir Cojan: Osteopatia este o medicină manuală care abordează corpul uman în globalitatea sa, tratând sistemul musculoscheletal, sistemul visceral şi activând mecanismele neuromusculare, neurovasculare şi neuroendocrine ajutând la refacerea fiziologiei. Medicina osteopată este doar anatomie şi fiziologie pură aplicată pe corpul uman. Metodele de tratament sunt non-invazive, nedureroase, producând o eliberare a restricţiilor din organism, astfel corpul recăpătându-şi mobilitatea normal. De fapt, filozofia medicinei osteopate rezultă din cele 5 principii ale sale, şi anume: viaţa este mişcare, interdependenţa dintre structură şi funcţie, homeostazia corpului, globalitatea corpului şi suveranitatea sistemului circulator.

CSÎD: Cum ar suna un top al afecţiunilor pentru care dă cele mai bune rezultate?

C.C.: Osteopatia abordează o arie largă de patologii, iar cele mai întâlnite afecţiuni pe care le tratează cu succes sunt: durerile coloanei vertebrale, problemele aparatului locomotor, migrenele, tulburările digestive şi ale aparatului urogenital, precum şi tulburările sistemului neurovegetativ (anxietate, depresie, tulburări ale somnului, stres).

CSÎD: Cum decurge o şedinţă de tratament?

C.C.: Se începe cu un examen vizual şi cu anamneza pacientului pentru a se afla tot istoricul lui. Urmează examenul posturologic asupra coloanei vertebrale, mobilităţii complete şi a suportului podalic. Apoi se trece la evaluarea palpatorie osteopată pe întreg corpul, începând tratamentul propriu-zis. {edinţele se fac la o perioadă de minimum 5-7 zile, iar această perioadă se măreşte treptat ajungându-se la săptămâni.

CSÎD: Mi-aţi menţionat cândva nişte alăturări cam bizare pentru pacientul de rând, puţin obişnuit cu teoria ostepatiei – de pildă, durerea de cap poate veni de la… coloană. Reacţia este să te întrebi „ce legătură are una cu alta?”.

C.C.: Orice restricţie la nivelul coloanei vertebrale sau oriunde în altă parte a corpului influenţează în mod direct craniul, transmiţând tensiuni prin intermediul sistemului muscular şi fascial, care străbat tot corpul, de la craniu până la tălpi. Astfel, şi o entorsă a gleznei tratată necorespunzător poate produce în timp probleme asupra craniului.

CSÎD: Se spune că un osteopat poate să simtă un fir de păr sub 30-40 de foi de hârtie. E un mit? Atât de tare creşte sensibilitatea unor mâini antrenate pentru osteopatie?

C.C.: Nu este un mit. Într-adevăr, sensibilitatea mâinilor osteopatului este bine antrenată, astfel încât să poată simţi foarte bine toate zonele de restricţie din corp, iar aici mă refer la perceperea micromobilităţii ţesutului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân