Coronavirusul se poate răspândi şi prin intermediul ochilor

Până de curând se credea că virusul se transmite doar prin tuse şi strănut. Recent, specialiştii spun că este posibil să se transmită şi prin intermediul ochilor.
  • Publicat:
Coronavirusul se poate răspândi şi prin intermediul ochilor

Oamenii de ştiinţă avertizează că acest virus mortal poate fi contactat şi prin intermediul ochilor. Până acum se credea că poate fi răspândit prin strănut sau tuse. Declaraţiile recente ale medicului chinez Wang Guangfa care se teme că a contactat virusul pentru că nu a folosit ochelari de protecţie indică faptul că acest virus poate fi contactat şi prin intermediul ochilor.

Specialiştii spun că este posibil ca acest virus care a omorât peste 100 de oameni şi a infectat mii de oameni să “intre” în organism prin ochi, dacă aceştia sunt atinşi de o persoană infectată. Tot aceştia avertizează că virusul se poate “plimba” pe corp până ajunge la ochi, unde găseşte “o poartă” de intrare în organism.

Medicul chinez Wang Guangfa este şeful departamentului de medicină pulmonară a Peking University First Hospital, din Beijing şi se pare că a fost infectat în timp ce făcea parte din echipa de medici ce au investigat apariţia virusului în Wuhan. Deşi a purtat mască peste gură şi nas, medicul spune că nu a avut ochelari de protecţie şi astfel ar fi contactat virusul.

Paul Kellam, profesor de genomică virală la Imperial College London spune că această variant de infectare este posibilă, pentru că ochii şi nasul sunt conectate prin şanţul lacrimal. Şi dacă cineva strănută lângă tine, iar picăturile microscopice îţi ating ochiul, vor ajunge automat şi în nas, apoi în gât. Aşa se întâmplă şi când punem picături în ochi, le simţim gustul undeva în spatele gâtului.  “Într-adevăr nu este uzual pentru gripă sau alte tipuri de viruşi să se transmită astfel”, a declarat profesorul pentru MailOnline, admiţând că infecţiile respiratorii pot fi contactate prin intermediul ochilor. Tocmai din acest motiv, cei care lucrează în domeniul medical, ar trebui să poarte şi ochelari de protecţie. Chiar dacă aceştia au măşti de protecţie pe faţă, acestea nu protejează şi ochii de virus.

Dr. Michael Head, cercetător în domeniul sănătăţii la Universitatea Southampton susţine declaraţiile profesorului Kellam, spunând pentru MailOnline că transmiterea virusului se poate face prin atingerea ochiului cu o mână infectată. Ori dacă virusul se află pe mână, se poate răspândi foarte uşor de la o persoană la alta.  “ Gândiţi-vă la banala gripă care se răspândeşte prin atingerea nasului/gurii/ochilor”.

Coronavirusul a ucis deja 100 de oameni şi a infectat mii de oameni în mai multe ţări. Acest virus – necunoscut până acum – a apărut pentru prima data în Wuhan luna trecută într-o piaţă de carne. Simptomele debutează cu febră, tuse uscată şi strănut. O săptămână mai târziu începe o greutate a respiraţiei şi poate debuta pneumonia.


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Ce cărţi au citit românii în 2019
Ce cărţi au citit românii în 2019
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”