Consumul de cafea poate contribui la îmbunătățirea performanței zilnice în ciclism și la susținerea evenimentelor de anduranță

Consumul de cafea poate contribui la îmbunătățirea performanței fizice în cazul sportivilor datorită ingredientului activ, cafeina.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Consumul de cafea poate contribui la îmbunătățirea performanței zilnice în ciclism și la susținerea evenimentelor de anduranță
Cafeaua este una dintre preparatele cele mai iubite din întreaga lume. De obicei este consumată dimineața pentru un plus de energie. Modul în care o consumi are însă influență și asupra siluetei. foto Shutterstock

Potrivit celui mai recent studiu publicat de ISIC – Institute for Scientific Information on Coffee, consumul de cafeină poate contribui la îmbunătățirea performanțelor cicliștilor profesioniști și ale amatorilor acestui sport.

Până în anul 2030, se estimează că europenii vor cumpăra 10 milioane de biciclete în plus pe an, o creștere de 47% față de cifra anuală din 2019, pe măsură ce din ce în ce mai mulți oameni preferă mersul cu bicicleta pentru a se menține în formă, de plăcere, și mai des ca mijloc de transport1.

Ce spun specialiștii?

Dr. Neil Clarke PhD, Course Director for MSc. Sports and Exercise Nutrition în cadrul Universității Coventry, a declarat: “Consumul de cafea are numeroase beneficii care pot îmbunătăți performanța fizică. Acestea includ, dar nu se limitează la: îmbunătățirea anduranței musculare, vitezei în mișcare și rezistenței musculare. De asemenea, cafeaua poate îmbunătăți performanța datorită eliberării de endorfine care atenuează senzația de durere și rata efortului perceput în timpul exercițiilor fizice, diminuând percepția de efort. Mai mult, factori precum timpul de reacție îmbunătățit, memoria și starea de spirit pot avea o influență pozitivă asupra performanței. Indiferent dacă este vorba de ciclismul practicat în competiții sau în scop de recreere, există dovezi potrivit cărora consumul unei cești de cafea poate îmbunătăți performanța.”2

Juliet Elliott, sportivă multi-disciplinară de ciclism, desemnată una dintre „Cele mai influente femei din ciclism” de Bike Biz și o ‘Femeie de urmărit’ de YouTube a declarat: “În mod normal, mă antrenez timp de aproape douăsprezece ore pe săptămână și particip la curse de anduranță, Gravel (drumuri neasfaltate) și Bikepacking, dar și evenimente precum Grinduro și Tuscany Trail. Ceea ce mănânc și beau este critic pentru performanța mea, de aceea cafeaua face parte din rutina mea zilnică. Îmi încep întotdeauna ziua cu o cafea, savurând prima ceașcă la micul-dejun și apoi încă una, de obicei, înainte să merg la sală sau cu bicicleta. Sunt o mare iubitoare a acestei băuturi, îmi dă energie și mă menține într-o stare de vigilență. Sunt conștientă de beneficiile acesteia în ceea ce privește performanța mea – pot pedala mai tare, mai repede și pentru mai mult timp.”

Știința privind legătura dintre consumul de cafea și performanța sportivă

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a concluzionat că există o asociere între consumul de cafeină și o intensificare a performanței și capacității în exerciții de anduranță (exerciții aerobice ce durează mai mult de 5 minute) și o scădere a ratei efortului perceput sau efortului în timpul exercițiilor.3 Acestea se bazează pe un nivel de 3mg de cafeină pe kg de greutate corporală, care pentru o persoană cu o greutate de 70kg înseamnă 210mg sau 2-3 cești de cafea. Recenziile sugerează și că efectul performanței aerobice (durată mai mare) în activități precum ciclismul, pare să fie mai mare decât în cazul exercițiilor anaerobice (exerciții intense rapide). De fapt, anduranța aerobică pare să fie forma de exercițiu fizic cu cele mai constante beneficii moderate spre mari ale consumului de cafeină4.

Dr. Neil Clarke PhD susține că: “Aportul de cafeină poate stimula producția de energie. Deși acțiunea cafeinei asupra sistemului nervos central a fost acceptată la nivel general drept mecanismul principal prin care cafeina afectează performanța – cafeina poate modifica oboseala centrală, un tip de oboseală cauzată de modificări neurochimice la nivelul creierului asociate cu exercițiul prelungit, și în schimb poate influența rata de efort perceput, durerea percepută și nivelurile de vigoare, toate având potențialul de a conduce la îmbunătățirea performanței.”

Performanța depinde de răspunsul individual la cafea

Trebuie menționat faptul că efectele asupra performanței pot depinde de răspunsurile individuale diferite la cafeină, care sunt adesea determinate de alcătuirea genetică a fiecărei persoane. Astfel, sportivii care răspund pozitiv la cafeină și observă un impact mai mare al aportului acesteia, pot consuma cafea înaintea unei competiții pentru a-și îmbunătăți performanța anaerobică5.

Notă: Consumul moderat de cafea poate fi definit ca 3-5 cești pe zi, conform evaluării Autorității Europene privind Siguranța Alimentelor despre siguranța cafeinei6. Pentru a mai multe informații despre cafea, vedeți: www.desprecafea.info.

Surse:

  1. European Cyclists’ Federation (2020) Get Ready for the Cycling Boom – Experts Predict 30 Million Bicycle Sales by 2030. Available Online: https://ecf.com/news-and-events/news/get-ready-cycling-boom-experts-predict-30-million-bicycle-sales-2030
  2. Clarke, N.D. et al. (2019) Coffee Ingestion Improves 5 km Cycling Performance in Men and Women by a Similar Magnitude. Nutrients, 11(11): 2575.
  3. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) (2011) Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to caffeine and increase in physical performance during short-term high-intensity exercise (ID 737, 1486, 1489), increase in endurance performance (ID 737, 1486), increase in endurance capacity (ID 1488) and reduction in the rated perceived exertion/effort during exercise (ID 1488, 1490) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal, 9(4): 2053.
  4. Grgic J. et al. (2020) Wake up and smell the coffee: caffeine supplementation and exercise performance-an umbrella review of 21 published meta-analyses. Br J Sports Med, 54(11):681-688.
  5. Anderson D.E. et al. (2018) Effect of Caffeine on Sprint Cycling in Experienced Cyclists. J Strength Cond Res, 32(8):2221-2226.
  6. European Food Safety Authority (2015) Scientific Opinion on the Safety of Caffeine. EFSA, Palma, Italy. EFSA Journal, 13(5):4102.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Arsene
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”