Cele 3 semne COVID care, aparent, nu au nicio legătură cu boala

05.01.2022
Cele 3 semne COVID care, aparent, nu au nicio legătură cu boala
Sursa foto: Shutterstock

Infecția cu noul coronavirus se manifestă, în majoritatea cazurilor, prin tuse uscată, dureri în gât și pierderea gustului și a mirosului. Există însă și semne COVID care, aparent, nu au legătură cu boala și pe care multe persoane le pot trece cu vederea.

Un nou studiu realizat de savanții de la Universitatea Stanford a scos la iveală 3 semne COVID care au legătură cu infecția urechii interne: pierderea parțială a auzului, senzația de țiuit în urechi (tinitus) și amețeala (vertijul).

Potrivit medicilor, virusul SARS-CoV-2 poate ajunge la nivelul urechii interne prin intermediul căilor nazale superioare, determinând apariția acestor simptome mai puțin cunoscute ale infecției.

Și hepatita, rubeola, rujeola sau oreionul pot duce la pierderea auzului ca urmare a afectării urechii interne.

Dr. Konstantina Stankovic, medic ORL, spune că infecția cu noul coronavirus poate duce la tulburări de echilibru și probleme cu auzul, simptome care ar trebui luate în considerare atunci când există suspiciunea de COVID.

Cercetarea noastră aduce dovezi că virusul SARS-CoV-2 poate afecta direct urechea internă. La începuturile pandemiei, când mulți pacienți erau în stare gravă, nu se acorda atât de multă atenție tulburărilor de auz sau faptului că aceștia sufereau de amețeală. Aceste semne COVID erau frecvent trecute cu vederea, nefiind criterii pentru testarea de rutină, spune dr. Stankovic.

Medicul recomandă testele uzuale de auz pentru toate persoanele care au un rezultat pozitiv COVID sau monitorizarea cu atenție a simptomelor din sfera ORL.

Studiul a fost publicat recent în revista Communication Medicine.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Răzvan Stavri, SANADOR: cum se tratează eventrația sau hernia incizională