Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual

  • Publicat:
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
Sursa foto: Shutterstock

O băutură alcoolică preferată de mare parte dintre români este una dintre cauzele principale ale steatozei hepatice, numită și boala de ficat gras. Îngrijorător este faptul că și tinerii o consumă, în cantități mult peste cele recomandate de medici. Această băutură alcoolică nocivă pentru ficat este berea.

Românii sunt pe locul 6 în Uniunea Europeană la consumul de bere per capita, arată datele Asociației Berarii României. Potrivit acestora, românii consumă 0,5 litri de bere la două zile, față de cehi, campionii acestui top, care consumă o bere zilnic. Însumat, asta înseamnă 86 de litri de bere pe an, adică echivalentul a peste 7 litri/lună.

Însă aceasta este o medie, nicidecum realitatea. Aruncați o privire prin coșul de cumpărături al oamenilor când mergeți la magazin și veți constata că aceste cifre sunt departe de a fi corecte.

O băutură alcoolică pe zi crește riscul de ficat gras

Românii consumă prea multă bere, avertizează medicii! Iar acest lucru se vede în numărul bolnavilor de ficat gras sau steatoză hepatică alcoolică/nonalcoolică.

Pe lângă caloriile și alcoolul din bere, multe persoane care au obiceiul să se relaxeze cu o băutură alcoolică, după masă, seara, uitându-se la televizor, sau cu prietenii la terasă, consumă și alimente hipocalorice sau foarte sărate (ex: alune, semințe, chipsuri, hamburgeri, cartofi prăjiți, cârnați etc.).

Iar această combinație este dezastruoasă pentru inimă, stomac și ficat. Enzimele digestive sunt suprasolicitate și nu mai fac față acestui val de grăsimi și alcool, așa că riscul de pancreatită, colecistită sau alte tulburări gastrice este maxim.

Cât despre ficat, acesta nu poate procesa în timp util toate aceste toxine și, în consecință, apar depozitele de grăsimi pe celule sau boala de ficat gras.

Spre deosebire de vin sau tărie, berea se consumă în cantități mari și este asociată frecvent cu alimente grase, sărate. Inclusiv tinerii au acest obicei. Iar asta se vede în numărul cazurilor de ciroză hepatică, afecțiune întâlnită la vârste din ce în ce mai tinere.

Ficatul gras apare la peste 90% dintre persoanele care consumă o băutură alcoolică pe zi. Adică doar 500 de mililitri!

Boala de ficat gras este reversibilă. Ciroza hepatică, nu!

Vestea bună este că boala de ficat gras poate fi întoarsă din drum. Dacă te oprești la timp și iei măsuri! Dacă vei continua să consumi alcool, șansele să dezvolți fibroză hepatică și ciroză sunt extrem de mari.

Boala de ficat gras este reversibilă. Dacă renunți la alcool, fumat, alimente foarte grase și procesate (dulciuri, carne grasă, prăjeli etc.) și anumite băuturi (energizante, sucuri îndulcite), ficatul tău se va regenera în 4-6 luni.

Pe de altă parte, dacă ajungi la stadiul de ciroză hepatică, degeaba renunți la alcool, pentru că boala este ireversibilă și duce, inevitabil, la insuficiență hepatică, o afecțiune severă a ficatului care poate să fie fatală în majoritatea cazurilor.

Însă nu doar ficatul este afectat de consumul excesiv de alcool. Și inima are de suferit! Numeroase studii au arătat că excesul de alcool poate crește riscul de aritmii cardiace, hipertensiune și cardiomiopatie, scrie clevelandclinic.org.

De asemenea, consumul exagerat de alcool poate favoriza apariția anumitor forme de cancer, cum este cel de esofag, gât, ficat sau sân.

Nu în ultimul rând, alcoolul consumat zilnic și în exces poate slăbi rezistența organismului în fața infecțiilor, inclusiv cu noul coronavirus.

Care sunt semnele unui ficat bolnav

Ficatul este un organ tăcut, de obicei nu produce simptome foarte evidente când se află în suferință. Însă există câteva indicii care ar trebui să te pună pe gânduri:

Oboseala, pierderea în greutate, durerea abdominală – acestea pot fi semnele ficatului gras, când organul este „înecat” în grăsime, pentru că nu-și mai poate exercita funcțiile. Consumul excesiv de alcool, fumatul, anumite medicamente, alimentele foarte grase, hipocalorice, valorile crescute ale colesterolului şi obezitatea sunt principalii factori de risc ai apariţiei acestei boli care, la rândul ei, creşte riscul de diabet de tip 2 şi boli cardiovasculare.

Simptome asemănătoare gripei şi scaun închis la culoare – acestea pot indica prezenţa unei hepatite, A, B sau C, infecţii care duc la inflamarea ficatului. Hepatita A se transmite de obicei prin intermediul alimentelor contaminate, cele de tip B si C se transmit pe cale sexuală.

Piele şi ochi cu tentă gălbuie – aceste simptome apar când ficatul nu reuşeşte să proceseze bilirubina, o substanţă produsă în sistemul său de filtrare. Boala se numeşte icter (sau gălbeneală), însă poate fi vorba şi despre o hepatită.

Surse:

https://aasldpubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/hep.30170

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6950084/

https://www.cghjournal.org/article/S1542-3565(19)31309-6/fulltext

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”