Fetele până la 18 ani din România se pot vaccina gratuit anti-Hpv

Anumite tulpini de HPV sunt responsabile pentru declanșarea cancerului de col uterin.
06.09.2021
Fetele până la 18 ani din România se pot vaccina gratuit anti-Hpv
foto: Shutterstock

Ministerul Sănătății din România a anunțat printr-un comunicat de presă că vaccinarea anti-HPV va continua gratuit inclusiv la fetele până în 18 ani. Până acum se puteau imuniza anti-Hpv gratuit doar fetele între 11 și 14 ani, ai căror părinți făceau cerere la medicul de familie.

 

Potrivit unui ordin de ministru aprobat pe 3 septembrie 2021, a fost extinsă grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV astfel încât să fie incluse fetele cu vârsta între 14 – 18 ani. Până acum, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.

Țara noastră are numărul cel mai mare de decese din cauza cancerului de col uterin din UE

„România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporție de 99% de infecția cu HPV. Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin, de aceea am extins categoria de vârstă astfel încât mai multe persoane care ar putea avea cele mai mari riscuri de infectare cu HPV să beneficieze de vaccin gratuit. În plus, pentru fetele de peste 14 ani este o ocazie să recupereze schema de vaccinare la care nu au avut acces la momentul potrivit”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

De ce s-a extins grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită?

Decizia de extindere a grupei de vârstă a avut în vedere recomandările comisiilor de Epidemiologie și de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății, precum și ale specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

Cum se pot programa la vaccinul anti-HPV fetele între 11 și 18 ani din România

Vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare.

Recomandare video
Dr. Ingrid Gheorghe: soluții pentru bolile care afectează endometrul