Ce se ascunde în spatele etichetei pe care o poartă o persoană cu dizabilităţi psihosociale

Cătălin, Paul, Antonia, Filip, Andreea, Gabriel, Carmen şi Claudia au devenit „cărţi” cu suflet, minte şi poveşti extraordinare de viaţă, în cadrul evenimentului de presă BIBLIOTECA VIE, organizat de aceştia la Ceainăria ARTea din Bucureşti.
  • Publicat:
Ce se ascunde în spatele etichetei pe care o poartă o persoană cu dizabilităţi psihosociale

Grupul „Decid pentru mine!”, primul grup de iniţiativă civică din România format din persoane cu dizabilităţi psihosociale, a oferit recent, cu prilejul unei conferinţe de presă, ocazia ca jurnaliştii şi bloggerii să descopere ce se ascunde în spatele etichetei pe care o poartă o persoană cu dizabilităţi psihosociale în România.

Cătălin, Paul, Antonia, Filip, Andreea, Gabriel, Carmen şi Claudia au devenit „cărţi” cu suflet, minte şi poveşti extraordinare de viaţă, în cadrul evenimentului de presă BIBLIOTECA VIE, organizat de aceştia la Ceainăria ARTea din Bucureşti.

Cele opt „cărţi” cu suflet au putut fi împrumutate de „cititori” din „bibliotecă” şi citite din scoarţă în scoarţă. Acestea au răspuns întrebărilor jurnaliştior cu privire la dizabilitate, obstacolele sociale pe care le întâmpină zilnic, dar şi cu privire la gândurile, ideile şi aspiraţiile unei persoane cu dizabilităţi psihosociale. Pe parcursul evenimentului, jurnaliştii prezenţi au purtat discuţii deschise cu membrii grupului, încercând să contureze modul în care decurge viaţa acestora.

Prin activitatea lor, membrii grupului „Decid pentru mine!” doresc să crească nivelul de conştientizare a drepturilor şi posibilităţilor de autoreprezentare şi acţiune civică a persoanelor cu dizabilităţi psihosociale, dar şi să familiarizeze publicul larg cu afecţiunile de sănătate mintală, combătând miturile şi stereotipurile cu privire la acestea.

Grupul „Decid pentru mine!” a luat fiinţă în vara anului 2014, în cadrul proiectului „Decid pentru mine! – Drepturi egale prin autoreprezentare pentru beneficiarii de servicii de sănătate mintală”, la iniţiativa ActiveWatch şi Asociaţiei din România de Psihiatrie Comunitară.

Membrii grupului au luat parte la o serie de traininguri şi ateliere de advocacy, alături de reprezentanţi ai instituţiilor statului, membri ai ONG-urilor din domeniul sănătăţii mintale, psihologi şi medici. În urma trainingurilor, membrii grupului au deprins tehnici de advocacy  cu ajutorul cărora au identificat direcţii de acţiune pentru implementarea a 20 de iniţiative cetăţeneşti în folosul persoanelor cu dizabilităţi sau a altor grupuri vulnerabile din România.

Până în prezent, grupul „Decid pentru mine!” a pus bazele unei platforme online (www.decidpentrumine.ro) de susţinere a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi psihosociale, a demarat o serie de iniţiative civice (de la promovarea dreptului persoanelor cu dizabilităţi psihosociale de a practica activităţi sportive, până la pregătirea unei mese calde pentru oamenii evacuaţi din str. Vulturilor din Bucureşti) şi au planificat o campanie de informare şi conştientizare cu privire la situaţia şi drepturile persoanelor cu dizabilităţi psihosociale din România.

De asemenea, în cadrul proiectului a fost elaborat raportul de cercetare asupra calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi psihosociale din România. Acesta prezintă date şi analize asupra contextului legislativ de organizare a asistenţei în domeniul sănătăţii mintale, a sistemului de furnizare de servicii de sănătate mintală, dar şi asupra percepţiei persoanelor cu dizabilităţi psihosociale în societate şi pe piaţa muncii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân