Semnează petiţia ”Oraş pentru oameni”!

Consideri că toate persoanele au dreptul la acces la spaţiul public? Atunci semnează petiţia ”Acces egal în spaţiul public”, lansată de ActiveWatch, şi ajută-ne să transformăm spaţiul urban într-un loc accesibil tuturor persoanelor, inclusiv celor cu dizabilităţi. Semnătura ta face diferenţa!
  • Publicat:
Semnează petiţia ”Oraş pentru oameni”!

Consideri că toate persoanele au dreptul la acces la spaţiul public?

Atunci semnează petiţia ”Acces egal în spaţiul public”, lansată de ActiveWatch, şi ajută-ne să transformăm spaţiul urban într-un loc accesibil tuturor persoanelor, inclusiv celor cu dizabilităţi. Semnătura ta face diferenţa!

Semnează petiţia online şi astfel vom avea toţi acces egal în spaţiul public!

Prin această petiţie, ActiveWatch alături de partenerii săi, le solicită autorităţilor respectarea demnităţii umane, implementarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi (ratificată în Parlament în 2010), prin crearea unei instituţii publice care să monitorizeze şi să creeze condiţii de accesibilizare a mediului fizic (accesibilizarea mijloacelor de transport în comun, a străzilor şi a unităţilor publice sau private), a mediului informaţional şi a instituţiilor de învăţământ pentru toate persoanele cu dizabilităţi, în funcţie de tipul dizabilităţii acestora.

Semnează şi tu petiţia ”Acces egal în spaţiul public” şi spune-le astfel că fiecare om are dreptul să aibă acces la şcoală, la muncă, la mijloacele de transport în comun şi la informaţie. Haideţi să arătăm că indiferenţa nu ne caracterizează, să le arătăm că ne pasă şi vrem ca fiecare om să aibă condiţii egale de accesibilizare.

Primul drept încălcat, prin lipsa accesibilizării, este dreptul de a fi cetăţean, membru al comunităţii, egal în drepturi şi obligaţii cu ceilalţi. Lipsa accesibilizării unitare şi continue, cu respectarea normativelor tehnice în vigoare, împiedică orice efort de a face prezente sau vizibile persoanele cu dizabilităţi în spaţiul public.

Super-eroi, cei care rămân oameni în ciuda unui oraş care îi este ostil

Cunoaşte-o pe Miruna, un super-erou la 19 ani, care visează să devină psiholog. Suferă de tetrapareză spastică şi se deplasează zilnic prin Bucureşti cu scaunul rulant. Ştii cât de greu se strecoară un scaun rulant printre maşini? Uneori, este nevoită să meargă pe carosabil, pentru că trotuarul a devenit loc de parcare. Sunt gropi, borduri şi mereu multe alte obstacole care îi transformă accesul în oraş într-un labirint. Miruna alături de fratele ei, Rareş, ne arată aventura ÎN SCAUN RULANT – pe gheaţă.


În prezent, capitala se confruntă cu o problemă reală în ceea ce priveşte gradul de accesibilizare a mediului fizic şi informaţional. Bucureştiul este un oraş inaccesibil pentru persoanele cu dizabilităţi: trotuarele şi staţiile de transport în comun de suprafaţă nu au fost adaptate pentru a permite urcarea, respectiv coborârea persoanelor în scaune rulante, semafoarele nu sunt dotate cu avertizoare sonore în majoritatea intersecţiilor aglomerate etc.

În plus, paginile web ale autorităţilor publice nu au fost accesibilizate până în acest moment pentru a permite accesul la informaţii persoanelor cu deficienţe de vedere sau cu dizabilităţi psihosociale.

În acest sens, de-a lungul timpului, ActiveWatch, alături de partenerii săi, a lansat o serie de acţiuni speciale pentru a mări gradul de conştientizare a necesităţii accesibilizării oraşului pentru toţi locuitorii săi, inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi, în cadrul campaniei ”Fără bordură”: acţiunea ”Eroi pentru o zi” (la staţia de metrou Unirii), ”Marşul Oraş pentru oameni”  (care s-a derulat între Piaţa Universităţii şi Piaţa Victoriei din Bucureşti) şi o competiţie sportivă în scaune rulante (trei jucători din echipa Motivation România şi trei oameni de comunicare au jucat un meci amical de baschet în scaune rulante,  în incinta Afi Palace Cotroceni).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Facebook-ul ne face alcoolici?
Facebook-ul ne face alcoolici?
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”