Ce înseamnă pacient asimptomatic. Un medic explică termenul „asimptomatic” pe înţelesul tuturor

Doctorul Mihnea Ioan Nicolescu a publicat pe pagina sa de Facebook o explicaţie simplă şi foarte uşor de înţeles de către oricine a termenului „asimptomatic”.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce înseamnă pacient asimptomatic. Un medic explică termenul „asimptomatic” pe înţelesul tuturor

Doctorul Mihnea Ioan Nicolescu a publicat pe pagina sa de Facebook o explicaţie simplă şi foarte uşor de înţeles de către oricine a termenului „asimptomatic”. În contextul pandemiei de coronavirus şi al numeroaselor cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2, dar asimptomatice, considerăm important ca acest termen, „asimptomatic”, să fie cât mai bine înţeles atât de pacienţi, cât şi de persoanele care în continuare cred că acest virus nu este periculos sau, mai rău, că nu ar exista. 

De asemenea, reamintim importanţa purtării măştii de protecţie în spaţiile închise (masca să acopere gura şi nasul), spălatului frecvent pe mâini, evitării mulţimilor şi a distanţei fizice! 

Vă prezentăm, mai jos, postarea integrală a dr. Nicolescu.

Asimptomatic NU înseamnă sănătos!

„ Asimptomatic = fără simptom CLINIC, adică fără o manifestare vizibilă/perceptibilă a prezenţei unei boli. NU ÎNSEAMNĂ SĂNĂTOS, întrucât prezenţa virusului (SARS-CoV-2 în speţa de faţă) deja a stabilit statutul de purtător, de pozitiv. Deci vorbim de o persoană BOLNAVĂ, confirmată şi cu o evoluţie imprevizibilă, fiind vorba de o boală nouă, incomplet studiată.

Analogie (comparaţie):

Un şofer cu maşina cu frânele defecte ştie că nu-i merg frânele (pentru că la service i s-a făcut diagnoza şi s-a confirmat obiectiv acest lucru). Ceilalţi participanţi la trafic nu ştiu acest lucru pentru că văd doar o altă maşină în trafic.

Dacă stă cu maşina în garaj (izolare), sigur nu face accident (nu infectează pe nimeni).

Dacă iese, dar merge încet (poartă mască), poate face accident sau nu, că poate nu e trafic.

Dacă merge normal (libertatea lui de a conduce, întrucât are permis de conducere), sunt şanse foarte mari să facă un accident cu pagube materiale (alţi şoferi care trebuie să ajungă în service/spital) sau umane (sare un copil în faţa maşinii fără frâne/categoriile la risc)…

Asta apropo de drepturile unei persoane confirmate pozitiv cu o boală transmisibilă de a nu fi internată şi de a i se respecta libertatea de mişcare.

Libertatea ta se termină unde începe libertatea altora. Punct. Nenegociabil.”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”