Ce este hipoglicemia fără simptome

Hipoglicemia reprezintă în general o scădere bruscă a valorilor glicemiei, de regulă sub 70 mg/dl, care privează organismul de „combustibilul” necesar unei bune funcționări. 
  • Publicat:
Ce este hipoglicemia fără simptome
foto Shutterstock

În primăvara acestui an în România a debutat campania de informare Viața cu diabet. Scopul este informarea pacienților diabetici și a famiiliilor, dar și prevenția. Am aflat cu această ocazie despre cazurile în care se instalează hipoglicemia, dar nu apar simptomele cunoscute.

 

Pacienții care au probleme cu glicemia trebuie să aibă la îndemână un glucometru, dar și să cunoască simptomele specifice ale hipoglicemiei. Printre semnele și simptomele care anunță o criză de hipoglicemie se anunță: tremor, o stare de anxietate, nervozite, confuzie și chiar delir. De asemenea, creșterea pulsului cardiac, amețeala și somnolența, instalarea senzației de foame excesivă, greață, coșmaruri, stări de tristețe, plâns, oboseală, spasme sunt alte simptome caracteristice unei crize de hipoglicemie.

Fenomenul hipoglicemiei „fara simptome”

Experții români în diabetologie, atrag atenție asupra hipoglicemiei fără simptome. Adeseori, simptomele hipoglicemiei apar doar atunci când nivelul glucozei din sânge scade sub valoarea de 70 mg/dl. Există și cazuri în care glicemia are și valori mai scăzute, dar care nu prezintă niciun fel de simptom. Acest fenomen poartă denumirea de„hipoglicemie fara simptome”, o reactie a organismului la episoadele dese de hipoglicemie, caracterizata prin lipsa simptomelor sau incapacitatea bolnavului de a mai recunoaste simptomele hipoglicemiei.

Hipoglicemia fără simptome este periculoasă

În cadrul campaniei Viața cu diabet se vorbește și despre pericolul la care sunt supuși pacienții cu hipoglicemie fără simptome. Dacă glicemia scade în timpul nopții, când pacientul doarme, foarte puțin probabil ca acesta se va trezi dacă nu are simptome.

Cine este predispus la hipoglicemie fără semne și simptome

Mai predispuși la hipoglicemie fără manifestări sunt bolnavii care se confruntă des cu episoade de hipoglicemie, la cei care sunt diagnosticati de multă vreme cu diabet sau care exagerează în privința controlului glicemiei, administrându-și doze crescute de insulină. Pacienții trebuie să anunțe imediat medicul curant dacă suspectează cu au crize de hipoglicemie, dar nu și simptome.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân