Viața cu insuficiență cardiacă și diabet zaharat de tip 2

  • Publicat:
Viața cu insuficiență cardiacă și diabet zaharat de tip 2

Insuficiența cardiacă și diabetul zaharat sunt, în aproape jumătate din cazuri, afecțiuni care se asociază, înrăutățind starea de sănătate a pacientului, mai ales dacă nu sunt respectate recomandările medicilor. Și spunem „recomandările medicilor” pentru că, în eventualitatea existenței ambelor afecțiuni, este nevoie de o echipă multidisciplinară care să asigure managementul corect al acestora, respectiv cardiolog și diabetolog.

Mulți dintre factorii de risc ai acestor afecțiuni sunt aceiași: greutatea peste limitele normale, valorile crescute ale colesterolului, hipertensiunea arterială, alimentația bogată în grăsimi, lipsa de mișcare, fumatul, vârsta înaintată.

Cercetări din ultimii ani arată că insuficiența cardiacă reprezintă principala cauză de mortalitate prin boli cardiovasculare la pacienții cu diabet zaharat tip 2.

Vestea bună este că pacientul cu diabet zaharat care respectă recomandările dietetice și urmează tratamente de ultimă generație cu efect antihiperglicemiant prezintă un risc mult mai redus de a dezvolta insuficiență cardiacă, datorită protecției cardio-renale asigurate de aceste terapii inovative.

Riscul cardiovascular la pacientul cu diabet zaharat de tip 2

Statisticile arată că pacienții cu diabet zaharat de tip 2 sunt aproape de patru ori mai expuși riscului de a dezvolta insuficiență cardiacă. La rândul ei, insuficiența cardiacă este factor de risc în instalarea diabetului.

Diabetul zaharat este caracterizat de rezistența la insulină și de nivelul crescut al inflamației în organism, care afectează vasele de sânge și crește riscul de ateroscleroză, spun specialiștii.

Glicemia crescută poate duce, de asemenea, la rigidizarea arterelor, care nu se mai dilată corespunzător și împiedică circulația sângelui, favorizând totodată apariția trombilor (cheagurile de sânge).

Cum îți afectează diabetul zaharat sănătatea inimii

Dacă glicemia este mereu oscilantă, ba prea mică, ba prea mare, vasele de sânge, inclusiv cele de la nivelul inimii, au de suferit de pe urma acestui fenomen. Este bine cunoscut faptul că pacienții cu diabet au adesea afecțiuni asociate care cresc riscul de boli ale inimii, cum ar fi:

  • Hipertensiune arterială (tensiune crescută) – această condiție medicală împinge cu forță sângele prin artere, ceea ce poate leza pereții arteriali
  • Hipercolesterolemie (colesterol crescut) – excesul de colesterol se depune pe vasele de sânge și se pot forma depozite dure de plăci de aterom
  • Hipertrigliceridemie (trigliceride mărite) și nivel scăzut al colesterolului „bun” – această combinație este nefastă pentru elasticitatea arterelor

Partea proastă este că aceste condiții medicale trec adeseori neobservate, nu dau simptome care să ridice semne de întrebare decât foarte târziu. De aceea este importantă verificarea regulată a valorilor tensiunii, trigliceridelor și colesterolului HDL și LDL, pentru a te asigura că sunt în parametri normali, iar dacă nu, să iei măsurile recomandate de medic.

Alți factori care pot crește atât riscul de diabet, cât și pe cel de boli de inimă sunt: fumatul, obezitatea, sedentarismul, regimul bogat în grăsimi saturate și sare, consumul excesiv de alcool.

Cum poți preveni bolile de inimă dacă ai diabet

Sfatul pe care orice medic ți-l va oferi într-o astfel de situație este să ții sub control diabetul, adică valorile glicemiei.

Mănâncă sănătos, la ore cât mai fixe, evită grăsimile, zahărul și alcoolul în exces, ia medicamentele prescrise și măsoară-ți glicemia în fiecare zi pentru a te asigura că este în parametri normali.

Dacă ai colesterolul mărit și asta îți crește și valorile tensiunii arteriale, cu atât mai mult fii atent la ceea ce pui în farfurie și respectă indicațiile medicului cardiolog.

În cazul în care ai câteva kilograme în plus, e bine să încerci să scapi de ele prin regim hipocaloric de tip mediteraneean, pentru că scăderea sănătoasă în greutate poate rezolva de multe ori probleme pe care nicio pastilă nu ți le garantează.

Nu uita să faci mișcare, să eviți sursele de stres și să renunți la fumat, dacă ai acest viciu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân