Cartofii dulci, secretul longevității?

Cartofii dulci au o reputație bună, dar cât este de sănătos să-i consumăm zilnic? O femeie din Spania a consumat zilnic și a ajuns la vârsta de 113 ani.
  • Publicat:
Cartofii dulci, secretul longevității?
Cartofii dulci, secretul longevității?

Știm despre dieta mediteraneană că este una dintre cele mai bune diete pentru sănătatea noastră, iar pentru acest stil alimentar, în urmă cu câțiva ani o femeie din Spania, pe nume Francisco Olivera, a câștigat titlul de ”cea mai în vârstă persoană din lume”, având la acea vreme 113 ani.

Totodată, în Statele Unite, o altă femeie se bucura de vârsta de 114 ani. Potrivit Associated Press, Lessie Brown s-a născut în 1904 în Georgia și a crescut la o fermă, alături de cei 11 frați. Femeia obișnuia să se bucure de două rutine: să meargă la biserică și să mănânce în fiecare zi cartofi dulci.

Oare cartofii dulci să fie răpunsul pentru o viață longevivă?

”Oh, nici nu știu. Mulți mi-au spus că se datorează consumului de cartofi dulci, dar nu cred că este asta”, a spus Brown într-un interviu în 2013, când a împlinit 109 ani.

Cartofii dulci au o reputație bună, dar cât este de sănătos să-i consumăm zilnic? Datele obținute de Departamentul de Agricultură din Statele Unite arată că un cartof dulce de dimensiuni medii conține 103 calorii, 24g de carbohidrați, nu conține grăsimi și doar 7g de zahăr și 4g de fibre. 24g de carbohidrați înseamnă destul de mult pentru o legumă, dar pentru că sunt carbohidrați complecși, iar organismul îi digeră mai greu, aceștia îți vor oferi energie și senzația de sațietate pentru mai mult timp.

Pentru persoanele care își monitorizează nivelul glicemiei, cartofii dulci sunt cunoscuți pentru menținerea insulinei și a zahărului în sânge la nivel optim. Pentru persoanele care se confruntă cu inflamații, aceștia au compuși antiinflamatori care ajută la eliminarea lor, dar și ameliorarea altor boli cronice la nivel celular.

Alte motive pentru care ar trebui să iubim cartofii dulci? Sunt bogați în vitamina A, mai exact conțin de șase ori mai mult decât necesarul zilnic recomandat. Conțin 43mg de calciu, 31mg de magneziu, 542mg de potasiu, 62mg de fosfor și 22mg de vitamina C.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Boala de reflux gastroesofagian: ce presupune diagnosticul?