Budesonida, o substanță dintr-un medicament contra astmului, ar putea grăbi recuperarea în cazul COVID

21.04.2021 | Redactia CSID
Budesonida, o substanță dintr-un medicament contra astmului, ar putea grăbi recuperarea în cazul COVID
Sursa foto: Shutterstock

Pacienții cu forme ușoare și medii de COVID-19 care nu necesită spitalizare ar putea să se recupereze mai rapid cu ajutorul unui inhalator cu budesonida. Această substanță este conținută într-un medicament des utilizat pentru tratamentul astmului bronșic. Medicamentul este un corticosteroid care acționează prin reducerea și prevenirea inflamației din plămâni. 

Potrivit unui studiu de fază 3 care nu a fost încă revizuit de comunitatea medicală, budesonida administrată în primele 7 zile de la apariția simptomelor ar putea scurta perioada de recuperare de la 13 zile la aproape 10 zile.

Concluziile vin în urma studiului clinic PRINCIPLE, inițiat de oamenii de știință de la Universitatea Oxford. Potrivit datelor preliminare, 751 de voluntari tratați cu budesonida au raportat o scurtare a duratei de recuperare cu aproximativ 2,6 zile.

Eșantionul total al studiului a inclus 1.779 de participanți, dintre care 1.028 au urmat tratament clasic pentru simptomatologia COVID-19. Voluntarii aveau vârsta peste 50 de ani și cel puțin o afecțiune preexistentă sau peste 65 de ani.

Budesonida este un medicament ieftin și disponibil pe scară largă. Am observat că folosirea acestui medicament în stadiile inițiale ale bolii inhibă expresia receptorilor ACE-2, care sunt practic poarta de intrare a virusului SARS-CoV-2 în organism. În plus, am observat că la debutul pandemiei, persoanele cu astm și boală pulmonară obstructivă cronică prezentau un risc mai mic de forme severe de COVID. Iar asta ne-a determinat să testăm ipoteza ca aceste inhalatoare cu corticosteroizi să fie de fapt motivul pentru care sunt mai protejate aceste persoane de formele grave de boală, a declarat Richard Hobbs, autorul principal al studiului.

Date din faze preliminare ale studiului, desfășurat pe un eșantion mai mic de pacienți, arată că inhalarea budesonidei ar putea reduce cu 90% riscul de spitalizare din cauza complicațiilor COVID-19, comparativ cu tratamentele administrate în mod obișnuit.

De asemenea, s-a constatat că voluntarii tratați cu budesonida au avut mai puține episoade febrile și simptome mai puțin persistente de COVID-19.

Trebuie menționat însă că rezultatele acestui studiu nu au fost încă revizuite de cercetătorii independenți și lucrarea nu este momentan publicată într-o revistă științifică acreditată.

Totodată, din echipa care a realizat studiul fac parte medici care au primit comisioane pe durata cercetării din partea companiei farmaceutice care comercializează un medicament ce conține substanța numită budesonida.

Surse: medpagetoday, medrxiv.org, principletrial.org