Pulmicort Turbuhaler 200 micrograme/doză pulbere de inhalat

Substanță activa
budesonidă
Clasa ATC
R03BA
Format
pulbere de inhalat
Afecțiuni
astm bronşic
Producător
AstraZeneca AB
Acțiune terapeutică
Acţionează prin reducerea şi prevenirea inflamaţiei din plămâni

Ce este Pulmicort Turbuhaler şi pentru ce se utilizează

Pulmicort Turbuhaler este o pulbere de inhalat. Pulmicort Turbuhaler conţine o substanţă numită budesonidă. Ea aparţine unui grup de medicamente denumite „corticosteroizi”. Acţionează prin reducerea şi prevenirea inflamaţiei din plămânii dumneavoastră.

Medicul dumneavoastră v-a prescris acest medicament pentru tratamentul astmului bronşic. Medicul dumneavoastră va prescrie două inhalatoare pentru astm bronşic: Pulmicort Turbuhaler şi şi un alt inhalator „de salvare”.

•          Utilizaţi Pulmicort Turbuhaler în fiecare zi, aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră Aceasta ajută la prevenirea apariţiei simptomelor de astm bronşic.

•          Utilizaţi inhalatorul „de salvare” când aveţi nevoie să trataţi crizele de astm bronşic, pentru a putea respira din nou mai uşor.

Înainte să utilizaţi Pulmicort Turbuhaler

 Nu utilizaţi Pulmicort Turbuhaler dacă:

Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la budesonidă (singurul component din acest medicament). Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Pulmicort Turbuhaler dacă

înainte de utilizarea Pulmicort Turbuhaler, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă:

•         Aveţi o infecţie la nivelul plămânilor

•         Aveţi o răceală sau o infecţie în piept sau orice probleme cu respiraţia dumneavoastră

•         Aveţi sau aţi avut vreodată tuberculoză (TB)

•         Aveţi probleme la nivelul ficatului

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente. Acestea includ şi medicamentele ce pot fi cumpărate fără reţetă sau medicamentele din plante.

Aceasta este deoarece Pulmicort Turbuhaler poate afecta modul în care unele medicamente acţionează şi unele medicamente pot avea efect asupra Pulmicort Turbuhaler.

In mod special, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi oricare din următoarele medicamente:

•                      Medicamente care conţin corticosteroizi

•                      Medicamente pentru tratarea infecţiilor fungice (cum sunt itraconazolul şi ketoconazolul)

Sarcină şi alăptare

•                      Dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza Pulmicort Turbuhaler – nu utilizaţi Pulmicort Turbuhaler fără acordul medicului dumneavoastră.

•                      Dacă rămâneţi gravidă în timpul utilizării Pulmicort Turbuhaler, nu întrerupeţi utilizarea acestuia, dar discutaţi imediat cu medicul dumneavoastră.

•                      Dacă alăptaţi, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza Pulmicort Turbuhaler Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Pulmicort Turbuhaler nu pare a influenţa capacitatea de a conduce sau de a folosi utilaje.

Cum să utilizaţi Pulmicort Turbuhaler

•                      Utilizaţi întotdeauna Pulmicort Turbuhaler exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră, asistenta medical sau farmacistul. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

•                      Dacă Pulmicort Turbuhaler trebuie sa fie utilizat de copilul dumneavoastră, asiguraţi-vă că este utilizat corect aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră.

•                      Este important să utilizaţi Pulmicort Turbuhaler zilnic, chiar dacă nu aveţi simptome de astm bronşic.

•                      Respiraţia dumneavoastră se poate îmbunătăţi in 2 zile. Cu toate acestea poate dura până la 4 săptămâni ca medicamentul să aibă efect complet.

Informaţii importante despre simptomele dumneavoastră de astm bronşic

Dacă simţiţi că nu mai puteţi respira sau aveţi respiraţie şuierătoare în timpul utilizării Pulmicort Turbuhaler, trebuie să continuaţi să utilizaţi Pulmicort Turbuhaler şi să vă adresaţi medicului dumneavoastră cât mai repede, deoarece este posibil să aveţi nevoie de un tratament suplimentar.

Contactaţi imediat medicul dumneavoastră dacă:

•          respiraţi mai greu sau vă treziţi frecvent în timpul nopţii

•          simţiţi dimineaţa o senzaţie de constricţie în piept sau constricţia durează mai mult decât în mod normal.

Aceste semne pot însemna că astmul dumneavoastră nu este controlat corespunzător şi probabil aveţi nevoie imediat de un alt tratament sau de un tratament suplimentar.

Utilizaţi Pulmicort Turbuhaler zilnic. Aceasta vă ajută la prevenirea apariţiei simptomelor de astm. bronşic. Medicul dumneavoastră vă va ajuta să controlaţi simptomele de astm bronşic. Medicul vă poate ajusta doza de medicament la cea mai mică doză care controlează simptomele de astm bronşic.

Dacă medicul dumneavoastră v-a spus să utilizaţi Pulmicort Turbuhaler de două ori pe zi:

Adulţi (cu vârsta de 13 ani şi peste)

•       Doza uzuală este de 1-2 inhalaţii, de două ori pe zi (dimineaţa şi seara).

•          Medicul dumneavoastră poate creşte doza la 1600 pe zi

•       Dacă simptomele dumneavoastră de astm bronşic se înrăutăţesc şi utilizaţi inhalatorul „de salvare” sunt bine controlate, medicul dumneavoastră vă poate recomanda utilizarea medicamentului, o dată pe zi:

–           dublaţi doza dumneavoastră de Pulmicort Turbuhaler imediat şi discutaţi cu medicul dumeavoastră câtcurând posibil

–          dublaţi doza dumneavoastră prin administrarea de două ori ca multe inhalaţii în acelaşi timp.

Copii (cu vârsta cuprinsă între 5 şi 12 ani)

•       Doza uzuală este de 1 sau 2 inhalaţii, de două ori pe zi (dimineaţa şi seara).

•       Doctorul poate creşte aceasta la un maxim de 800 miligrame pe zi.

Dacă medicul dumneavoastră v-a spus să utilizaţi Pulmicort Turbuhaler o dată pe zi:

•       Utilizaţi Pulmicort Turbuhaler odată pe zi dacă medicul dumeavoastră v-a spus acest lucru. .

•       Utilizaţi Pulmicort Turbuhaler la aceeaşi oră în fiecare seară.

Adulţi (cu vârsta de 13 ani şi peste)

•         Doza uzuală este de 1 sau 2 inhalaţii, seara.

•        Dacă simptomele dumneavoastră de astm bronşic se înrăutăţesc sau aveti mai multe simptome şi utilizaţi inhalatorul „de salvare” medicul dumneavoastră vă poate recomanda utilizarea medicamentului, mai des:

–          Dublaţi doza dumneavoastră imediat şi discutaţi cu medicul dumneavoastră cât mai curând posibil

–          Dublaţi doza dumneavoastră prin administrarea aceluiaşi număr de inhalaţii pe care vi le-a recomandat medicul dumneavoastră de două ori pe zi (una dimineaţa şi una seara).

Copii (cu vârsta cuprinsă între 5 şi 12 ani)

•       Doza uzuală este de 1 sau 2 inhalaţii, pe zi

•       Doza maximă este de 400 miligrame pe zi.

Utilizarea inhalatorului „de salvare” pentru a trata apariţia simptomelor de astm bronşic.

Purtaţi mereu cu dumneavoastră inhalatorul „de salvare”, pentru a putea fi utilizat la nevoie. Nu utilizaţi Pulmicort Turbuhaler pentru tratamentul simptomelor de astm bronşic – utilizaţi inhalatorul „de salvare”.

Cum se administrează o doză

De fiecare dată când aveţi nevoie să administraţi o doză, urmaţi instrucţiunile de mai jos.

1.      Deşurubaţi şi ridicaţi capacul alb.

2.       Ţineţi dispozitivul Turbuhaler în sus cu discul maro în jos.

3.      Nu ţineţi de piesa bucală când încărcaţi dispozitivul Turbuhaler. Pentru a încărca dispozitivul Turbuhaler cu o doză, răsuciţi discul maro cât de mult se poate într-o direcţie. Apoi, răsuciţi în direcţia opusă (nu contează direcţia în care rotiţi prima dată). Veţi auzi un click. Acum dispozitivul Turbuhaler este gata de utilizare. Încărcaţi dispozitivul doar înainte de utilizare.

4.      Ţineţi dispozitivul Turbuhaler departe de gură. Expiraţi uşor (atât cât vă este confortabil). Nu expiraţi prin piesa bucală a dispozitivului Turbuhaler.

5.      Aşezaţi piesa bucală uşor între dinţi. Strângeţi buzele. Inspiraţi pe gură cât de profund puteţi. Nu mestecaţi sau muşcaţi piesa bucală.

6.       Scoateţi inhalatorul Turbuhaler din gură. Apoi expiraţi uşor. Cantitatea de medicament inhalată este foarte mică. Aceasta înseamnă că nu-i veţi simţi gustul după inhalare. Dacă aţi urmat instrucţiunile, puteţi să fiţi sigur că aţi inhalat doza şi medicamentul a ajuns în plămânii dumneavoastră.

7.      Dacă v-a fost prescrisă mai mult de o inhalaţie, repetaţi paşii 2-6.

8.       Puneţi capacul la loc.

9.       Spalaţi-vă pe dinţi sau clătiţi gura cu apă şi nu înghiţiţi.

Nu încercaţi să îndepărtaţi piesa bucală sau să o răsuciţi în mod inutil; este ataşată de inhalatorul Turbuhaler şi nu trebuie scoasă. Nu utilizaţi dispozitivul Turbuhaler dacă este stricat sau dacă piesa bucală nu este ataşată la dispozitiv.

Curăţarea

Ştergeţi o dată pe săptămână piesa bucală utilizand o cârpă uscată. Nu utilizaţi apă sau lichide când curăţaţi piesa bucală.

Când se începe utilizarea unui nou dispozitiv Turbuhaler

Cand vedeţi pentru prima dată semnul roşu la fereastra indicatorului, au mai rămas aproximativ 20 doze. Veţi avea nevoie sa consultaţi doctorul dumneavoastră pentru o altă prescripţie medicală. Când marcajul roşu a ajuns la marginea ferestrei indicatorului, trebuie să începeţi să utilizaţi un nou inhalator Turbuhaler.

Notă:

•          Discul se va roti şi veţi auzi „click” chiar dacă dispozitivul Turbuhaler este gol.

•          Sunetul pe care îl auziţi când scuturaţi inhalatorul este produs de un agent de uscare şi nu de către medicament. Prin urmare, sunetul nu vă poate spune cât de mult medicament a rămas în dispozitivul Turbuhaler.

•          Dacă din greşeală, încărcaţi în dispozitiv mai mult de o doză, veţi inhala numai o singură doză, în timp ce indicatorul va înregistra toate dozele încărcate.

Dacă utilizaţi mai mult Pulmicort Turbuhaler decât trebuie

Vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi mai mult Pulmicort Turbuhaler decât trebuie.

Este important să luaţi doza aşa cum este stabilit pe eticheta medicamentului la farmacie sau aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Nu trebuie să creşteţi sau să reduceţi doza fără să va sfătuiţi cu medicul dumneavoastră.

Dacă uitaţi să utilizaţi Pulmicort Turbuhaler

Dacă aţi uitat să luaţi o doză săriţi peste doza uitată, luaţi următoarea doză, la ora obişnuită.

Dacă încetaţi să utilizaţi Pulmicort Turbuhaler

Nu încetaţi să utilizaţi acest medicament chiar dacă simptomele dumneavoastră de astmă se înbunătăţesc, numai în cazul în care medicul dumneavoastră vă cere acest lucru.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Pulmicort Turbuhaler poate provoca uneori reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă apar oricare din următoarele, opriţi utilizarea Pulmicort Turbuhaler şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră:

•          Umflare a feţei, în special în jurul gurii cu posibila umflare a buzelor, limbii, ochilor sau urechilor), erupţie cutanată, mâncărime, dermatită de contact (o problemă a pielii), urticarie şi bronhoplasm (constricţie musculară care cauzează respiraţie şuerătoare). Acestea pot însemna că aveţi o reacţie alergică. Aceasta se întâmplă de asemenea rar, afectând mai puţin de 1 din 1.000 persoane.

•          Respiraţie şuierătoare imediat după inhalarea medicamentului. Dacă aceasta se întâmplă utilizaţi deasemenea inhalatorul „de salvare” imediat. Aceasta se întâmplă foarte rar, afectând mai puţin de 1 din 10.000 persoane.

Alte posibile reacţii adverse:

Frecvente (afectează mai puţin de 1 din 10 persoane)

•        Stomatită candidozică (infecţie fungică ) la nivelul gurii. Aceasta e puţin probabil să apară dacă vă clătiţi gura după ce utilizaţi inhalatorul

•          Dureri uşoare în gât, tuse şi voce răguşită

Rare (afectează mai puţin de 1 din 1000 persoane)

•         Nelinişte sau nervozitate

•          Depresie

•          Schimbări în comportament

•          Invineţirea pielii

•          Probleme cu somnul

•          Depresie sau sentiment de îngrijorare

•         Nelinişte

•         Nervozitate

•          Supra-excitare sau iritabilitate

Aceste reacţii adverse pot apărea mai ales la copii şi adolescenţi.

Corticosteroizii utilizaţi pe cale inhalatorie pot afecta producerea de hormoni steroidieni din organismul dumneavoastră, în special dacă sunt utilizaţi în doze mari şi pe perioadă îndelungată. Aceste efecte pot include:

–          modificări ale densităţii minerale osoase (subţierea oaselor)

–          cataractă (înceţoşarea lentilelor ochiului)

–          glaucomul (tensiune mărită la nivelul ochiului)

–          o încetinire a ritmului de creştere la copii şi adolescenţi

–          un efect asupra glandei suprarenale (o glandă mică situată lângă rinichi).

Aceste reacţii adverse sunt mai puţin probabil să apară la utilizarea corticosteroizilor administraţi pe cale inhalatorie comparativ cu utilizarea corticosteroizilor pe cale orală.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Pulmicort Turbuhaler

•                      A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

•                      A nu se păstra la temperaturi peste 30°C, in ambalajul original.

•                      Păstraţi capacul bine înşurubat la dispozitivul dumneavoastră Turbuhaler când nu îl utilizaţi, pentru a fi protejat de umiditate.

•                      Nu utilizaţi Pulmicort Turbuhaler după data de expirare înscrisă pe cutie sau pe eticheta dispozitivului Turbuhaler. Data expirării se referă la ultima zi a lunii respective.

•                      Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimetare

 Ce conţine Pulmicort Turbuhaler

Substanţa activă este budesonida. Fiecare doză conţine budesonidă 200 micrograme.

Cum arată Pulmicort Turbuhater şi conţinutul ambalajului

Pulmicort Turbuhaler este un inhalator care conţine medicamentul dumneavoastră. Fiecare dispozitiv Turbuhaler 100 de doze, având un corp de culoare albă şi o bază maro.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

AstraZeneca AB SE-151 85 Sodertălje, Suedia

Producător

AstraZeneca AB

Kvarnbergagatan 12, SE-151 85 Sodertalje, Suedia

Data ultimei verificări a prospectului

Iulie, 2012

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal