Bolnavii de cancer din România beneficiază GRATUIT de radioterapie stereotactică

Avantajul major al unei astfel de tehnici este reprezentat de faptul că este non-invazivă, nedureroasă și nu este nevoie de spitalizare.
  • Publicat:
Bolnavii de cancer din România beneficiază GRATUIT de radioterapie stereotactică
Foto: Shutterstock

Pacienții oncologici din România vor beneficia gratuit de servicii de radioterapie stereotactică, a anunțat recent Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Până de curând, ministerul deconta radioterapia stereotactică în alte țări din UE, dar nu și în România.

Ordonanță de urgență în sprijinul bolnavilor de cancer

Prețul unei ședințe de radioterapie stereotactică variază între 3.000 și 5.000 de euro, un cost foarte ridicat pentru bolnavii de cancer care erau forțați să suporte costurile pe cont propriu dacă se tratau în România.

Alternativa ar fi fost să se trateze într-una dintre celelalte țări membre UE, unde tratamentul este decontat. Mulți pacienți nu își permit însă costurile unui tratament în străinătate, decontarea fiind efectuată ulterior.

Decontarea acestui tratament pentru bolnavii de cancer vine ca urmare a unei inițiative a celui mai mare spital oncologic privat din vestul țării, care a depus o petiție prin care solicita decontarea acestei proceduri în România și o acțiune în instanță în acest sens, în urmă cu doi ani, dosar care a fost soluționat definitiv în 2022.

În luna iulie a acestui an, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care deblochează finanțarea radioterapiei stereotactice. În completarea pachetului de norme, vin și:

Radioterapie stereotactică: avantaje în comparație cu radioterapia clasică

Potrivit specialiștilor, radioterapia stereotactică presupune administrarea unui număr de ședințe de tratament care variază de la o ședință la cinci, în funcție de diferiți factori pe care medicul îi ia în considerare pentru fiecare pacient.

Această tehnică se adresează tumorilor de mici dimensiuni de la nivel toracic, abdominal sau pelvin, care nu pot fi îndepărtate chirurgical sau tratate cu radioterapie convențională.

Radioterapia stereotactică mai e cunoscută și sub numele de „radiochirurgie”, „stereotaxie” sau „SBRT”. Procedura presupune o doză mare de radiații menite să țintească și să distrugă tumora.

Aceasta s-a dovedit a fi benefică în cazul adenopatiilor, metastazelor cerebrale, pulmonare, osoase și hepatice și al tumorilor pulmonare, de prostată, pancreas și ficat. În Occident, eficacitatea radiochirurgiei e renumită deja, fiind utilizată în mai multe localizări tumorale.

Principalul avantaj ale acestui tip de radioterapie este capacitatea de a localiza mai precis tumora și de a proteja țesuturile sănătoase din jurul acesteia. Mai mult, stereotaxia scurtează perioada de tratament clasic de radioterapie – de la 20-30 de zile, la 1-5 ședințe – și reduce disconfortul fizic și emoțional al pacienților.

Principala deosebire dintre radioterapia corporală stereotactică (SBRT) și tratamentul convențional este livrarea de doze mari de radiații în câteva fracțiuni, ceea ce are ca rezultat o doză mare echivalentă biologic (BED) la nivelul tumorii și, implicit, o eficacitate maximă a tratamentului cu o toxicitate minimă pentru țesuturile normale.

„Avantajul major al unei astfel de tehnici este reprezentat de faptul că este non-invazivă, nedureroasă și nu este nevoie de spitalizare. Pacientul își poate continua activitatea de zi cu zi fără un impact semnificativ asupra calității vieții. În general este un tratament extrem de bine tolerat, care nu necesită timp de refacere postterapeutic. Totodată, această tehnică conferă avantajul faptului că nu necesită amânarea tratamentului sistemic, fapt ce ar putea influența nefavorabil prognosticul pacienților”, explică Dr. Claudiu Hopîrtean, medic specialist radioterapie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân