Boala infecțioasă care lasă urme groaznice pe pielea copiilor

  • Publicat:
Boala infecțioasă care lasă urme groaznice pe pielea copiilor
Sursa foto: Shutterstock

O boală infecțioasă extrem de contagioasă și des întâlnită în țări unde nu este recomandată vaccinarea de rutină împotriva acesteia este varicela.

Potrivit medicului pediatru Mihai Craiu, varicela sau „vărsatul de vânt” poate evolua sever, nu numai din punct de vedere estetic. Această boală infecțioasă poate pune viața copilului (mai ales a celor cu deficite imune) în pericol.

În cazul infectării, copiilor nu trebuie să li se administreze ibuprofen sau nurofen, mai ales după ce sunt vizibile leziunile pustuloase pe piele, deoarece ar putea să apară fasceită necrozantă sau alte complicații la nivel cutanat, atenționează medicul.

Varicela, boala infecțioasă care poate fi prevenită prin vaccinare

Iată ce spune dr. Mihai Craiu pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii despre varicelă, o boală infecțioasă prevenibilă prin vaccinare, dar care face în continuare ravagii în țările unde imunizarea nu este recomandată de rutină, printre care se numără și România.

Pentru că am tot văzut copii cu varicelă in ultimele săptămâni am zis că ar fi utile câteva informații pentru dumneavoastră.

Varicela sau vărsatul de vânt este o maladie infecțioasă extrem de contagioasă și des întâlnită în țări unde nu este recomandată vaccinarea de rutină împotriva acesteia. Circulația în comunitate a virusului varicelos nu are a face cu performanța sistemului medical din țara respectivă, ci cu numărul de persoane susceptibile la îmbolnăvire.

În România, conform ultimelor date oficiale ale Institutului Național de Sănătate Publică au fost (în 2018) raportate 31.942 de cazuri de varicelă. Iar în Germania, în 1999, au fost 760.000 de cazuri – la acel moment nu era recomandată vaccinarea în Germania, vaccinul fiind aprobat în 1995 de FDA.

Deoarece varicela poate evolua sever, nu numai din punct de vedere estetic, ci poate pune viața copilului (mai ales a celor cu deficite imune) în pericol, ar fi prudent să discutați cu medicul despre vaccinare.

De obicei trebuie făcute 2 doze de vaccin pentru o protecție eficientă. Iar în cazul în care apare un caz de varicelă în colectivitatea copilului, este recomandată vaccinarea copilului susceptibil în primele 3-5 zile după expunere. Chiar și mai târziu ar putea fi utilă vaccinarea, deoarece ar putea preveni apariția formelor grave de boală.

Există recomandarea de a evita ibuprofenul/nurofenul, după ce sunt vizibile leziunile pustuloase pe piele, deoarece ar putea să apară (foarte rar) fasceită necrozantă sau alte complicații la nivel cutanat.

Cât despre petrecerile cu varicelă, pentru obținerea imunității naturale vă las să citiți excelentul articol atașat. Pe scurt, ele reprezintă o formă de abuz împotriva copilului, plasându-l la riscuri mult mai mari decât cele generate de obținerea protecției prin vaccin.

Reguli de respectat în tratamentul varicelei

  • pentru prurit se aplică talc mentolat sau alcool mentolat
  • baia este permisă după căderea crustelor
  • sunt indicate alimentele semisolide, la temperatura camerei, nu fierbinţi, asta pentru a nu crea neplăceri la nivelul elementelor din cavitatea bucală
  • sunt necesare multe lichide
  • unghiile trebuie tăiate scurt
  • mâinile sunt tot timpul curate, asta pentru a evita suprainfecţia
  • nu lăsaţi copilul să se scarpine

Varicela: prevenţie şi vaccinare

Varicela poate fi prevenită prin vaccinare: VarilRix în două doze care imunizează complet. În cazul imunizării cu o singură doză de vaccin, copiii pot dezvolta o formă uşoară a bolii.

Varicela la adulţi nu diferă cu mult de cea la copii, dar nu trebuie  confundată cu Zona Zoster, care se manifestă prin febră moderată, cefalee, lipsa apetitului, senzaţie de oboseală.

O parte dintre adulţii care au murit din cauza complicaţiilor au luat virusul de la copiii lor nevaccinaţi, conform statisticilor CDC, susţine medicul Flavia Hrubaru, care are convingerea că boala poate fi depăşită mult mai uşor dacă sunt luate o serie de măsuri.

Iată care ar fi, în opinia specialistului, regulile de la care bolnavii nu trebuie să se abată:

  • Nu rupeţi veziculele, erupţia se va extinde şi mai mult.
  • Păstraţi igiena, faceţi duş în fiecare zi, după ce au căzut crustele. Gelul trebuie aplicat direct, nu cu buretele.
  • Nu este nevoie de regim alimentar.
  • O persoană devine contagioasă cu o zi sau două înainte ca erupţia să îi apară pe piele şi până ce dispare ultima veziculă de lichid.
  • Contagiozitatea durează doar atâta vreme cât există vezicule pe piele. Crustele nu sunt contagioase.
  • Izolarea trebuie să aibă loc pe perioada contagiozităţii, în primul rând pentru a evita îmbolnăvirea celorlalţi, dar şi pentru a evita complicaţiile.
  • După varicelă, organismul se găseşte într-o perioadă în care imunitatea este mult scăzută, aşa că sunt posibile alte îmbolnăviri.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân