Alimente recomandate de experții în longevitate: „Riscul de deces scade cu 18%”

Oricine dorește să trăiască o viață lungă și sănătoasă visează la o formulă magică pentru a ajunge la o vârstă înaintată.
  • Publicat:
Alimente recomandate de experții în longevitate:

Din păcate, nu este chiar atât de simplu. Există, însă, câteva alimente care îți pot crește șansele de a trăi mai mult și mai bine. Iată câteva dintre ele, recomandate de experții în longevitate.

Dieta vegetariană pe termen lung nu garantează lonvegitatea

Potrivit expertului în longevitate Gary Fraser, o dietă vegetariană influențează protejează împotriva riscului de deces la vârstă mijlocie, dar odată ce treci de 80 de ani, acest avantaj pare să dispară: „Riscul de apariție a bolilor neurologice în rândul vegetarienilor în vârstă de 80 de ani nu este mare, dar există ceva ce nu putem ignora, dacă dorim că beneficiul să continue în anii următori”, spune expertul.

Studiu pe 88.000 de persoane

Gary Fraser, autorul principal al studiului, a analizat date de la peste 88.000 de subiecți și aproximativ 12.500 de decese, examinând astfel și 5 diete diferite: cea non-vegetariană, cea semi-vegetariană, cea pesco-vegetariană, cea lacto-ovo-vegetariană și cea vegană.

Concluzia a fost că vegetarienii, în general, au avut un risc de deces cu aproximativ 12% mai mic decât cei non-vegetarieni. Doar cei care au urmat o dietă pesco-vegetariană au avut un risc de deces cu 18% mai mic. În timp ce dieta lacto-ovo-vegetariană a garantat un risc de deces cu 15% mai mic. Iar cel vegan un risc de deces cu 3% mai mic. 

„Sunt cele mai puternice date care arată că vegetarienii sunt mai puțin expuși riscului de moarte prematură decât non-vegetarienii”, spune Fraser.

PS: Sunt necesare cercetări suplimentare, însă datele curente oferă indicații utile în alegerea unui stil de viață sănătos la bătrânețe.

Dieta ideală pentru longevitate

În anul 1989, Valter Longo a început să cerceteze detaliile care sunt importante pentru a ajunge la vârsta de 100 de ani, poate și chiar mai mult. În prezent, el este directorul Laboratorului de longevitate și cancer din cadrul Institutului IFOM de oncologie moleculară din Milano, Italia.

Una dintre cele mai importante concluzii ale lui Longo din studiile sale este că ‘dieta este, de departe, cea mai importantă’, pentru a trăi cât mai mult.

„Recomand ceea ce eu numesc dieta de longevitate, care ia câte puțin din alte diete. Atât din dieta Okinawa, cât și dieta mediteraneană”, a declarat Longo pentru CNBC.

De ce să țineți cont în dietă:

  • Predominant vegană: bazată pe legume, fructe cu coajă lemnoasă, cereale integrale și leguminoase.
  • Consum moderat de fructe: cantități mici de fructe, dar accent pe legume.
  • Consumul leguminoaselor.
  • Consumul regulat de nuci, alune, migdale, caju, etc.
  • Consumul de cereale integrale.
  • Consumul de pește de trei ori pe săptămână.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: