Sportul care îți îmbătrânește prematur chipul: un chirurg plastician avertizează!

„Bătaia repetitivă a aerului pe fața ta” atunci când alergi poate să ofere tenului tău aspect „costeliv, îmbătrânit”, spune un chirurg din New York într-un video devenit viral pe Tik Tok.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Sportul care îți îmbătrânește prematur chipul: un chirurg plastician avertizează!
Profimedia

„Bătaia repetitivă a aerului pe fața ta” atunci când alergi poate să ofere tenului tău aspect „costeliv, îmbătrânit”, spune un chirurg plastician din New York într-un video pe Tik Tok devenit deja viral.

Altfel spus, alergarea îți poate îmbătrâni prematur fața.

„Ați văzut vreodată un alergător pe distanțe lungi sau de lungă durată care să nu aibă o față slăbită și îmbătrânită?”, întreabă dr. Gerald Imber într-un videoclip pe TikTok care are deja aproape 3 milioane de vizualizări.

Continuând să explice efectele negative ale alergatului, doctor Gerald spune că nu numai tenul tău îmbătrânește mai repede, dar „Ți se deteriorează și genunchii, gleznele, spatele, ceea ce nu este prea bine.”

Bineînțeles, doctor Imber menționează că afirmațiile lui au un sâmbure de adevăr, dar trebuie tratate cu umor, ca pe niște anecdote.

De ce alergarea îmbătrânește?

Unul dintre motivele cele mai evidente pentru care alergarea duce la îmbătrânirea prematură a feței este, de fapt, săritul – nu există un „sutien pentru obraji” care să țină fața pe loc, iar gravitația are un impact mare asupra tenului, conform celor spuse de doctor chirurg plastician Gerald Imber.

Dacă ești atent, vei descoperi că, atunci când alergi, obrajii tăi se mișcă de sus în jos continuu.

„De fiecare dată când călcâiul calcă/sare pe pământ, trage după sine și țesutul elastic al corpului și colagenul. Aceasta este în esență realitatea pierderii elasticității. Este un fapt de netăgăduit pentru că îl poți vedea în mișcare. De asemenea, este necuantificabil pentru că nimeni nu vrea să facă biopsii ale obrajilor la fiecare două săptămâni.”

Exerciții cu impact redus?

Imber consideră că alergarea contribuie și la pierderea volumului facial. Toată lumea își pierde volumul facial odată cu procesul de îmbătrânire, dar alergătorii pe distanțe lungi sunt care au o constituție de oameni slabi prezintă o pierdere și mai pronunțată.

Doctor Boris Paskhover, plastician facial și chirurg specializat în chirurgia reconstructivă la Rutgers New Jersey Medical School, nu este de acord cu afirmațiile lui Imber.

„Dacă practici exerciții aerobice de foarte mare intensitate, vei pierde grăsimea corporală de peste tot. Și dacă îți pierzi grăsimea corporală de pe față, atunci vei avea un aspect subțire, tonifiat”, spune Paskhover.

Dar nu există dovezi clinice obiective care să demonstreze nici contraargumentul lui, nici ideea că săritul în timpul alergării îmbătrânește pielea prin întinderea acesteia. Paskhover numește videoclipul lui Imber un simplu „comentariu”.

Imber totuși recomandă fie să alergi puțin în fiecare zi sau de câteva ori pe săptămână, evitând „bătaia repetitivă a aerului pe fața ta” care apare mai ales când alergi intens.

De asemenea, mersul pe o bicicletă staționară ar putea fi o opțiune sau orice exerciții fizice care minimizează impactul asupra articulațiilor sau asupra țesuturilor moi.

Citește și: Alergarea pe nisip, benefică pentru articulaţii!

Sursă: today.com

Tik Tok

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân