Infecția comună care crește riscul accidentelor vasculare cerebrale: se manifestă prin dureri groaznice!

Persoanele care au avut zona zoster prezintă pe termen lung un risc mai mare de a dezvolta o afecțiune cardiovasculară majoră.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Infecția comună care crește riscul accidentelor vasculare cerebrale: se manifestă prin dureri groaznice!
Zona zoster crește riscul accidentelor vasculare cerebrale

Persoanele care au avut zona zoster pe termen lung prezintă un risc mai mare de a dezvolta o afecțiune cardiovasculară majoră, sugerează unul dintre cele mai ample studii de până-n prezent.

Studiul coordonat de reprezentanți ai Universității Harvard, publicat online în revista Journal of the American Heart Association, a analizat peste 200.000 de adulți americani – dintre care niciunul nu a suferit vreodată un accident vascular cerebral sau o boală coronariană – pe o perioadă de timp de până la 16 ani.

Folosind metoda chestionarului, la fiecare doi ani cercetătorii au colectat informații despre implicațiile zonei zoster, accidentul vascular cerebral și boli de inimă în rândul participanților, confirmând fiecare diagnostic cu fișele medicale ale acestora.

Citește și: Ce poți face azi, ca să eviți mâine un accident vascular cerebral!

Cei care au avut zona zoster (o reactivare a aceluiași virus care provoacă și varicela) au prezentat un risc mai mare de accident vascular cerebral sau boală coronariană în comparație cu participanții care nu au suferi de zona zoster.

Riscul crescut de accident vascular cerebral a persistat timp de 12 ani sau mai mult după episodul cu zona zoster.

O mare parte dintre datele studiului au fost colectate înainte ca vaccinurile împotriva zonei zoster să devină disponibile pe scară largă.

Dar chiar și după ce vaccinul a devenit accesibil, mulți oameni eligibili pentru vaccin – adulți de sau peste 50 de ani – nu apelează încă la acest tip de protecție sau nu primesc vaccinul, au declarat autorii studiului.

Ei au recomandat vaccinarea împotriva zonei zoster pentru a reduce șansele de a dezvolta nu doar erupția dureroasă specifică acestei boli, ci și posibilele efecte negative asupra sistemului cardiovascular, ce pot apărea în timp.

Citește și: Ce este Zona Zoster? Dacă ai avut varicelă când erai mic, eşti mai vulnerabil? Dr. Carmen Chirteş, dermatovenerolog, vine cu explicaţii despre diagnostic şi tratament

Sursă: health.harvard.edu

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân