A atins România imunitatea de turmă? Tulpina Omicron invizibil amenință să prelungească valul 5 al pandemiei

  • Publicat:
A atins România imunitatea de turmă? Tulpina Omicron invizibil amenință să prelungească valul 5 al pandemiei
Sursa foto: Shutterstock

Subvarianta Omicron invizibil BA.2 pare să aibă o rată lentă de răspândire în România, iar varianta Delta pare să piardă teren. Sunt șanse destul de mari ca din a doua jumătate a lunii februarie să asistăm la o scădere constantă a numărului de cazuri, iar valul 5 să se încheie în această primăvară, arată cel mai recent studiu Medlife.

Cu toate acestea, o schimbare de ritm în ceea ce privește răspândirea subvariantei Omicron invizibil BA.2 ar putea prelungi valul 5 al pandemiei și în România.

Până în prezent, autoritățile române au raportat 49 de cazuri cu subvarianta BA.2 din 1.487 de cazuri de infectare cu tulpina Omicron.

Așa cum arată și datele obținute în această etapă a studiului de secvențiere, varianta BA.1 este, în continuare, dominantă pe teritoriul României. De altfel, explozia numărului de cazuri de COVID confirmate în ultima perioadă a fost determinată de evoluția în dinamică a răspândirii variantei inițiale a tulpinii Omicron (BA.1).

S-a observat că, din momentul în care au fost identificate ca fiind suspecte de Omicron 33% din cazurile pozitive analizate de MedLife (20 – 31.12.2021), numărul cazurilor confirmate pozitiv a început să se dubleze de la o săptămână la alta. Astfel, în data de 18 ianuarie au fost înregistrate de 10 ori mai multe cazuri (16,760) comparativ cu ce s-a înregistrat la finalul anului 2021 (1668 de cazuri pozitive).

Având în vedere datele disponibile momentan, care arată o răspândire lentă a subvariantei BA.2 în România, specialiștii estimează că, cel mai probabil, numărul cazurilor COVID-19 pozitive se va stabiliza în perioada următoare, pentru ca mai apoi să scadă treptat.

În situația unui scenariu pesimist, în care subvarianta omicron invizibil BA.2 ar putea să prindă avânt sau în cazul în care persoanele infectate cu Omicron se vor putea infecta cu tulpina Delta, sunt șanse ca valul 5 al pandemiei să se prelungească.

Dacă ne raportăm la varianta inițială Omicron, BA.1, dată fiind dinamica din ultima perioadă, cel mai probabil că ne apropiem de vârful acestui val. Deși această nouă subvariantă numită Omicron invizibil BA.2 este în atenția unui număr tot mai mare de țări și chiar a devenit dominantă în Danemarca sau câteva regiuni din India, în România pare să aibă o evoluție lentă.

Dacă în urmă cu 2 săptămâni am identificat 2 cazuri, pe lotul studiat în această săptămână am identificat 3 cazuri cu subvarianta Omicron invizibil BA.2. Următoarele 2 săptămâni vor fi foarte importante, iar dacă ritmul de răspândire a noii variante se va păstra în aceiași parametri, atunci sunt șase mari ca traiectoria prognozată de către autorități cu privire la evoluția valului 5 să rămână în vigoare, a declarat Dumitru Jardan, biolog și doctor în științe medicale, coordonatorul studiului de secvențiere.

Compania privată de servicii medicale va monitoriza în perioada următoare dacă persoanele care s-au infectat cu Omicron ar putea să treacă din nou prin boală în urma infectării cu tulpina Delta sau cu o subvariantă a tulpinii Omicron.

Dat fiind numărul mare de îmbolnăviri cu Delta și Omicron din ultima perioadă, sunt șanse ca România să fi atins imunitatea de turmă. Este cunoscut faptul că România a testat mai puțin decât alte țări din nordul și vestul Europei, așadar ne așteptăm ca numărul persoanelor trecute prin boală să fie mult mai mare decât cel raportat oficial. Noul studiu va măsura, cu o marjă de eroare de +/-5%, câți dintre locuitorii României au trecut sau vor trece prin boală, a declarat Mihai Marcu, Președinte & CEO.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: