7 alimente sănătoase care pot fi și toxice sau chiar fatale

Pe cât de sănătoase, pe atât de periculoase! A ști cum să consumi aceste alimente potențial toxice în siguranță îți poate salva viața. Iată despre ce alimente este vorba!
  • Publicat:
  • Actualizat:
7 alimente sănătoase care pot fi și toxice sau chiar fatale
7 alimente care, pe lângă că sunt considerate sănătoase, pot fi și toxice sau chiar fatale Sursa foto: Shutterstock

Dacă vrei să trăiești o viață lungă și sănătoasă, adoptarea unei diete sănătoase este cheia spre succes. La urma urmei, studiile au arătat de-a lungul timpului că o dietă sănătoasă și modelele alimentare de calitate pot reduce semnificativ riscul de mortalitate prematură. Cu toate acestea, ceea ce puțin oameni cunosc este că unele dintre alimentele pe care le considerăm sănătoase pot deveni potențial periculoase dacă mănânci cantități prea mari sau dacă nu sunt preparate corespunzător.

Există câteva motive pentru care alimentele pe care le considerăm sănătoase ne-ar putea face rău. Printre aceste motive se numără:

  • Alergiile alimentare nediagnosticate sau nerecunoscute
  • Când un alergen alimentar este ingerat din greșeală
  • Alimentele care s-au stricat
  • Alimente care nu sunt gătite corespunzător
  • Alimente care sunt sigure doar atunci când le consumi într-un anumit mod

Află ce alimente sănătoase pot avea uneori consecințe toxice sau chiar fatale și descoperă metodele prin care le poți savura în siguranță!

  1. Orez brun

Orezul brun este o cereală integral bogat în nutrienți, dar acest produs plin de fibre poate conține și arsenic anorganic. Expunerea constantă la arsenic poate crește riscul de boli de inimă și diabet de tip 2, precum și cancer de piele, vezică urinară și ficat.

Modalitatea prin care poți consuma produsele pe bază de orez brun fără să-ți faci griji este să fii pur și simplu atent la cantitatea pe care o consumi. Orezul brun este mai sănătos decât orezul alb în multe moduri, dar nu trebuie să exagerezi.

  1. Crustacee

Midiile, stridiile, scoicile, crabii, creveții și homarii pot deveni toxice, în funcție de ceea ce au consumat aceste crustacee în decursul vieții lor subacvatice. Toxinele provin din organisme marine mici (dinoflagelate sau diatomee) care sunt ingerate.

Simptomele intoxicației cu crustacee pot include gastroenterită, amețeli, dezorientare, letargie, pierderea memoriei pe termen scurt, diaree, greață, vărsături, dureri abdominale și, în cazuri mai grave, dificultăți respiratorii, convulsii, comă și chiar moarte.

  1. Brânză nepasteurizată

Brânza nepasteurizată poate fi potențial toxică, deoarece fără sterilizarea pe care o oferă pasteurizarea, acest tip de brânza poate fi sursa perfectă pentru bolile și bacteriile transmise de alimentele gazdă. Cele mai mari pericole sunt listeria și campilobacterioza.

Campilobacterioza este una dintre cele mai frecvente cauze bacteriene ale bolilor diareice. Deși este un diagnostic nedorit care a produs în trecut unele decese, riscul de mortalitate este mult mai mare în cazurile de infecție cu listeria. Listeria este o altă cauză principală de otrăvire alimentară și decese legate de bolile alimentare.

  1. Fructe cu sâmburi

Cireșele și alte fructe cu sâmburi, cum ar fi piersicile, caisele și prunele, pot fi potențial toxice, deoarece conțin compuși cianogeni pe care corpul tău îi poate transforma în acid cianhidric otrăvitor. În funcție de cât de multe mănânci, acestea pot produce până la aproape 1 mg de cianură de hidrogen în corpul tău. Cu toate acestea, se spune că riscul de toxicitate cu cianură se datorează consumului de sâmburi și este nevoie de un număr destul de multe de sâmburi pentru a ajunge la acest nivel. Așadar, riscuriele ca tu să se otrăvești cu cianură sunt relativ mici, cu excepția cazului în care încerci din greu să mesteci și să înghiți trei până la 9 sâmburi de cireșe.

  1. Miere

Deși mierea poate oferi o serie de beneficii, acest îndulcitor poate conține alcaloizi otrăvitori care pot provoca dureri de cap, amețeli, greață și vărsături. De asemenea, poate conține grayanotoxine, care pot duce la paralizie și chiar la moarte. De asemenea, mierea poate fi susceptibilă la contaminarea cu metale grele de arsen, mercur, cadmiu și plumb.

În special pentru sugari, mierea poate fi riscantă. Acest lucru se datorează faptului că mierea conține o bacterie numită C. botulinum care poate provoca o boală rară, dar mortală, numită botulism infantil.

  1. Pește Fugu

Când este gătit corect, peștele Fugu poate fi considerat o delicatesă. Când nu este gătit corespunzător, acest tip de pește poate fi de fapt otrăvitor. În Japonia, bucătarii trebuie să susțină un examen național scris și practic doar pentru a putea găti pește Fugu.

Acest lucru se datorează faptului că organele și ficatul peștelui conțin o otravă letală numită tetrodotoxină.

  1. Popcorn la microunde

Deși floricelele de porumb în sine nu te vor pune într-o poziție periculoasă, substanțele chimice din stratul antiaderent care căptușește interiorul pungilor de floricele de porumb pentru microunde se pot manifesta în moduri toxice care îți pot crește riscul de cancer. Pe măsură ce floricelele se gătesc în cuptorul cu microunde, căptușeala pungii se descompune într-un mod care poate contamina boabele din interior.

Aproape toate pungile de floricele pentru microunde sunt căptușite cu acid perfluorooctanoic, care este aceeași substanță chimică toxică care se găsește în vasele din teflon. Această substanță chimică poate rămâne în organism pentru perioade foarte lungi de timp. Este un perturbator endocrin și poate amenința fertilitatea. De asemenea, a fost asociat cu cancerul de ficat, rinichi, sân, prostată, tiroida, vezică urinară și cancer ovarian.

Surse: eatthis.com, timesnownews.com, webmd.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân