4 greşeli pe care le facem în dietă, la nivel global, care duc la deces

  • Publicat:
  • Actualizat:
4 greşeli pe care le facem în dietă, la nivel global, care duc la deces
FOTO: 123rf.com / Greşeli pe care le facem în dietă

De mult timp ne-am obişnuit cu ideea că alimentele sănătoase sunt întotdeauna mai scumpe decât cele care au valori nutriţionale scăzute. Un nou studiu publicat în jurnalul The Lancet susţine că 1 din 5 decese din întreaga lume are legătură cu dietele sărace şi necorespunzătoare. Studiul explică faptul că, la nivel globaş, în anul 2017 au fost înregistrate 11 milioane de decese asociate cu aceste tipuri de diete.

Bolile cardiovasculare, anumite tipuri de cancer şi diabetul de tip 2 se aflau în topul cauzelor. Deşi sunt şi alţi factori care pot influenţa aceste creşteri ale deceselor, studiul scoate în evidenţă importanţa a trei recomandări nutriţionale pe care mulţi dintre noi le ignorăm.

Nu consumăm suficiente nuci şi seminţe. În general, consumăm doar 12% din necesarul zilnic recomandat de nuci şi seminţe. Potrivit studiului, avem nevoie de 21 de grame pe zi, media fiind undeva la 3 grame. Atât nucile, cât şi seminţele sunt o sursă ideală de proteine, fibre, grăsimi sănătoase şi vitamine. Clinica Mayo recomandă înlocuirea alimentelor nesănătoase şi a grăsimilor saturate cu untul de arahide, de exemplu.

Nu consumăm suficiente lactate. La nivel global, se consumă doar 16% din cantitatea de lapte recomandată, arată studiul. Cantitatea zilnică recomandată este de 435 de grame. În ultimii ani au avut loc numeroase dezbateri dacă este sau nu laptele bun, iar laptele intergal începe să recâştige teren, la fel şi produsele lactate bogate în grăsimi care au fost asociate cu riscul scăzut de obezitate. În plus, laptele integral ajută la absorbţia eficientă de vitamina D în corp.

Consumăm prea puţine produse din grâu întreg. Media zilnică este de 29 de grame, deşi recomandat este să consumăm 125 de grame pe zi, arată studiul. Potenţialele beneficii ale consumului suficient de grâu întreg cuprinde şi scăderea riscului bolilor de inimă, îmbunătăţirea sănătăţii digestive şi controlul greutăţii.

Consumăm prea multe alimente sărate, băuturi dulci şi alimente procesate. Am tot auzit de efectele consumului acestor alimente şi, în caz că aţi uitat, vă reamintim că sucurile carbogazoase duc la creşterea în greutate, diabet şi carii dentare. Nici sucurile dietetice nu sunt excelente, ele fiind asociate cu un risc crescut de infarct, accident vascular şi demenţă. În acelaşi timp, alimentele procesate cresc şansele la diabet, boli de inimă şi anumite tipuri de cancer.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”