10 sfaturi pentru cei cu alergie la ambrozie. Semnele alergiei severe care necesită adrenalină

 • Publicat:
10 sfaturi pentru cei cu alergie la ambrozie. Semnele alergiei severe care necesită adrenalină
Sursa foto: Shutterstock

Persoanele cu alergie la ambrozie trebuie să fie atente la simptome și să aibă la îndemână medicația de urgență – adrenalina autoinjectabilă.

Suntem în plin sezon de înflorire a ambroziei, buruiană care crește neîngrădit pe multe terenuri neîngrijite din interiorul orașelor și cauzează reacții alergice în cazul multor persoane.

Deși numărul oficial al românilor cu alergie la ambrozie este de 482.000, se estimează că numărul real al victimelor se apropie de 6 milioane.

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar Medicină de urgență, a întocmit un set de 10 sfaturi pentru cei care au alergie la ambrozie și subliniază importanța recunoașterii la timp a simptomelor grave, precum și a învățării administrării de adrenalină autoinjectabilă, care poate salva viața pacientului alergic.

10 lucruri care vă pot salva viața dacă aveți alergie la ambrozie

Ambrozia e în plin sezon de înflorire. Sunt tot mai multe cazuri de alergii şi din ce în ce mai severe. Reacția alergică declanșată poate fi letală! Intervenția rapidă este esențială, iar adrenalina e regina terapiei în cazurile grave.

E bine de știut că există câteva soluții ce vă pot feri de expunerea la alergeni şi pot împiedica dezvoltarea unor forme clinice severe:

 1. Nu aerisiţi şi evitaţi ieşirea în aer liber pentru a face sport atunci când poluarea e intensă sau cantitatea de polen e mare (dimineaţa).
 2. Protejaţi pielea, faţa, ochii utilizând articole vestimentare care acoperă o suprafaţă cât mai mare – pentru a evita contactul cu particulele de polen.
 3. Faceţi efortul de a îndepărta praful de pe stradă atunci când aţi ajuns acasă. Scuturaţi hainele şi periaţi încălțămintea, faceţi un duş pentru îndepărtarea acestuia de pe piele şi schimbaţi hainele de stradă cu o ţinută de interior.
 4. Nu uitaţi, atunci când faceţi curăţenie, să utilizaţi mănuşi şi mască de protecţie. Ştergeţi praful cu lavete umede şi folosiţi aspiratoare etanşe.
 5. Recunoaşteţi rapid simptomele şi severitatea unei alergii.

Primele simptome ale unei rinite sau conjunctivite alergice sau ale unei alergodermii sunt:

 • pruritul (mâncărimea)
 • erupţiile maculo-papuloase (sub formă de pete sau de umflături roşii) ce se extind rapid
 • clipitul des
 • lăcrimarea
 • strănutul
 • secrețiile nazale

Dispneea (respiraţia dificilă), disfonia (vorbirea cu dificultate), deteriorarea stării de conştiență sunt semnale de alarmă ce atenţionează asupra gravităţii!

 1. Formele severe, întâlnite adesea la femei cunoscute cu sensibilitate la diverşi alergeni, îmbracă diverse forme clinice, mergând de la criza de astm bronşic până la şoc anafilactic sau edem Quincke cu apariție extrem de rapidă (minute) după expunere și evoluție potențial letală.
 2. În reacțiile severe, adrenalina e regina (și dozele mari de corticosteroizi).
 3. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă.
 4. Mergeţi de urgenţă la spital atunci când apar primele simptome (erupții, prurit, disfonie, dispnee). Evoluția poate fi fatală în absenţa unui tratament corespunzător!
 5. Dacă sunteţi alergic, ţineţi permanent la îndemână medicaţia de urgenţă. Trebuie să aveți la dumneavoastră adrenalina autoinjectabilă.

Respectaţi tratamentul prescris de alergolog, atât ca doze cât şi ca durată, pentru alergia al ambrozie. Abaterile terapeutice fac tratamentul ineficient sau pot conduce la numeroase complicaţii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada 2013-2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Nu a ocolit nici temele privind remediile ...
citește mai mult
Recomandare video
Boala de reflux gastroesofagian: ce presupune diagnosticul?