Vitiligo – ce zone sunt mai afectate de această boală

Winnie Harlow, fotomodel internațional de origine canadiană, suferă de vitiligo și prin munca sa persoanele care suferă de vitiligo se simt încurajate să nu se autoizoleze din cauza petelor de pe piele.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Vitiligo – ce zone sunt mai afectate de această boală
Vitiligo afectează și zone vizibile ale corpului! Vezi care! Foto: Shutterstock

Pielea are rolul de apărare al organismului. Dar cu siguranță are și rolul de ambasador al frumuseții. Unele afecțiuni ale pielii precum vitiligo afectează mai multe zone ale corpului, chiar și zone vizibile. Vitiligo este o boală autoimună. Factorii declanșatori sunt multipli. Printre aceștia se numără: expunerea repetată și excesivă la soare și expunerea la raze ultraviolete, expunerea la substanțe iritative sau chiar toxice.

Însă vitiligo mai poate apărea și din cauza stresului major: concediere, moartea unui apropiat, despărțirea de partener, munca peste program în exces. Psihologii atrag atenția că inclusive sindromul de burn-out poate fi un factor important în apariția vitiligo.

Ce urme lasă vitiligo la nivelul pielii?

Pacienții care suferă de vitiligo prezintă pe pielea expusă pete albe sau depigmentate, de dimensiuni diferite. Petele pot varia de la dimensiuni foarte mici, punctiforme de câțiva milimetri, până la placarde extinse de piele ce pot acoperi o palmă întreagă sau dosul mâinii. Foarte des întâlnite la pacienții cu vitiligo sunt zonele din jurul buzelor și zona perioculară. Leziunile de pe mâini și față sunt cele mai comune.

Ce semne și simptome are vitiligo?

Această boală autoimună, spre deosebire de altele, se poate diagnostica ușor datorită petelor. Cei afectați observă apariția unor pete albe pe anumite zone ale corpului, unde pielea nu se mai bronzează în urma expunerii la soare sau la solar. La început petele pot fi neregulate și pot să se unească între ele, crescând în dimensiune. S-a observant că prima oară petele decolorate apar pe mâini, picioare sau față.

Ce zone ale corpului sunt cele mai afectate de vitiligo?

S-a observat o strânsă legătură între zonele expuse la soare des și apariția petelor specifice vitiligo la pacienții care au această boală autoimună. Cum este bineștiut, mâinile sunt expuse la lumina solară zilnic, în special partea dorsală a acestora. O altă zonă ce beneficiază de soare zilnic este fața. La nivelul, tenului, leziunile vitiligo apar în zona periorală și perioculară, precum și picioarele. Însă nu este o regulă, leziunile provocate de vitiligo pot apărea oriunde pe corp, inclusiv pe spate, gât sau umeri.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân