Varice – ce simptome pot apărea pe lângă aspectul inestetic

Ți-au apărut primele varice? Este cazul să adopți măsuri ce țin de stilul de viață și să le monitorizezi cu ajutorul unui medic.
  • Publicat:
Varice – ce simptome pot apărea pe lângă aspectul inestetic
Ce complicații apar dacă lași varicele netratate? Foto: Shutterstock

Deși multă lume consideră că varicele sunt doar inestetice în unele cazuri acestea vene varicoase pot chiar pune viața în pericol. Statisticele arată că femeile sunt mai predispuse să dezvolte varice. Diagnosticul de varice se pune sunt când se constată că la nivelul venelor de la picioare sunt porțiuni dilatate. Cum se formează varicele? Stângele stagnează pe aceste segmente venoase, iar, în timp, conduce la modificarea ţesuturilor din jur şi la apariţia inesteticelor varice.

Pe lângă aspectul vizibil, pacienții cu varice pot avea simptome precum: durere, senzația de mâncărime a pielii în zona afectată, fatigabilitate, senzația de picioare grele. Medicii mai semnalează și inflamație, tromboflebită superficială recurentă, sângerări, modificări ale pielii sau țesutului subcutanat inclusiv decolorări, lipodermatoscleroză, atrofie, ulcerații sau hiperpigmentare.

Ai varice? Iată câteva sfaturi utile

În primă fază când varicele abia se formează pot fi de folos pe lângă mișcare, haine lejere, ciorapi comprensivi, unguente special destinate. Însă, dacă varicele au depășit stadiu inițiat medicii pot recomanda operații sau intervenții non invazive.

În timp, atunci când varicele se agravează și se mărește suprafața afectată pot apărea complicații. Unii pacienți primesc recomandarea strictă de a face operație.

Recomandare operație pentru varice. Ce se întâmplă dacă nu face operația?

Dacă venele afectate de varice nu sunt tratate corespunzător, sângele continuă să se acumuleze în vene. Și drept consecință pot apărea noi simptome sau chiar afecțiuni:

În cazul unor pacienți varicele netratate se transformă în ulcere. Pot apărea sângerări necontrolate ale pielii.

Se semnalează senzația de durere și apariția unor umflături.

Pacientul cu varice netratate se va plânge mult mai repede și mai des de oboseală la nivelul picioarelor și slăbiciune.

Din cauza varicelor netratate se poate dezvolta tromboză venoasă profundă

Medicii atrag atenția că varicele netratate sunt prima poartă pentru afecțiuni serioase precum tromboza venoasă profundă (o boală care poate cauza deces), cheaguri de sânge/embolii pulmonare și lipodermoscleroza. Important, evoluția venelor varicoase se face în timp, deci acestea trebuie monitorizate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân