5 lucruri pe care nu ar trebui să le faci înainte să te culci

  • Publicat:
5 lucruri pe care nu ar trebui să le faci înainte să te culci
Sursa foto: shutterstock

Chiar dacă teoretic dormi suficiente ore, corpul tău nu se odihnește. De vină ar putea fi obiceiurile tale mai puțin sănătoase, avertizează specialiștii. 

Iată 5 lucruri care ți-ar putea afecta sănătatea: ce nu ai voie să faci înainte de culcare.

Lucrezi până-n ultimul moment

Dacă și tu te numeri printre persoanele care adorm cu laptopul în brațe, verificându-și constant e-mailurile sau taskurile de-a doua zi, ei bine, află că acest obicei este complet nesănătos.

Încearcă să te așezi la birou atunci când vine vorba de munca ta. Doar în acest fel îți vei ajuta creierul să nu mai asocieze patul cu stresul cotidian și să îl considere loc de odihnă.

Citește și: De ce are nevoie creierul de odihnă?

Pierzi timpul stând pe telefon

Dacă obișnuiești să petreci mult timp pe Facebook, Instagram sau TikTok înainte de somn, află că și acest lucru este nociv pentru calitatea somnului tău. Lumina emisă de ecrane împiedică creierul să secrete melatonină, hormonul responsabil cu pregătirea corpului pentru somn.

Evită telefonul pe cât posibil atunci când te bagi în pat.

Mănânci dulciuri

Orice aliment cu conținut ridicat de zaharuri agită somnul, avertizează specialiștii. Ceea ce înseamnă că nu te vei putea odihni optim. Totodată, chiar și celebra ciocolată neagră cu toate beneficiile sale conține cofeină. Iar cofeina te menține trează și îți induce stări de agitație.

Citește și: Cum te îmbolnăveşte lipsa de odihnă

Mănânci picant

Da, mâncarea picantă poate fi pe gustul multora dintre noi. Însă ea provoacă reflux gastric, senzația fiind cu atât mai neplăcută cu cât te întinzi în pat după ce ai mâncat.

Evită așadar consumul de alimente picante. Păstrează-le mai degrabă pentru prânz, iar seara alege preparate mai ușoare.

Bei prea multă apă

Hidratarea este importantă și chiar se recomandă consumul unui pahar cu apă înainte de culcare. Însă, dacă vei bea mai mult de atât, vei fi forțat să te trezești tot mai des în timpul nopții pentru a merge la baie. Somnul tău va fi, așadar, întrerupt și agitat, iar tu te vei trezi neodihnit.

Surse: Business Insider, AlaskaSleep, Campus Health

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân