Unde și cine poate dona plasma umană în România?

Iată un scurt profil al donatorului de plasmă, dar și detalii despre modalitățile de donare efectuat cu ajutorul dr. Mihaela Bătăneanț.
  • Publicat:
Unde și cine poate dona plasma umană în România?
Unde și cine poate dona plasma în România? foto Shutterstock

Donatorul de sânge sau plasmă este orice cetăţean român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţa în România, în deplină stare de sănătate, care se supune regulilor prelevării de sânge total şi componente sanguine de origine umană. Care sunt aceste reguli? Despre condiții și alte aspecte ce țin de donarea de plasmă umană în țara noastră, am vorbit cu dr. Mihaela Bătăneanț, medic pediatru, Spitalul „Louis Țurcanu” Timișoara, consultant medical în cadrul ARPID (Asociația Română a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare)

 

CSÎD: Unde se donează plasma în țara noastră?

Dr. Mihaela Bătăneanț: În țara noastră plasma se donează astfel:

-dacă aceasta se colectează prin plasmafereză, donarea se efectuează doar în centrele de transfuzie sanguină;

-dacă plasma se obține prin separarea ei din sânge, acesta se recoltează de obicei în centrele de transfuzie sanguină sau în centrele mobile (instituții, intreprinderi, campusuri universitare)

Minorii dar nici bolnavii cronici nu pot dona plasmă

CSÎD: Pe lângă o stare de sănătate bună, domiciliu în România, ce alte condiții mai trebuie să îndeplinească donatorul de plasmă?

Mihaela Bătăneanț: Pentru donarea de plasmă trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

vârsta între 18-60 ani
greutate peste 50Kg
puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.
tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioadă menstruală
să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
să nu ai boli sau să fii sub tratament pentru diferite afectiuni: boli cardiovasculare (hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică), insuficiență renală, boli psihice (schizofrenie, epilepsie), boli hepatice (hepatită cronică, ciroză hepatică), diabet zaharat, cancer, leucemie, astm bronșic, psoriazis generalizat, lupus eritematos sistemic și alte colagenoze, boli infecțioase (tuberculoză, malarie, sifilis, bruceloză), miopie forte (peste -6 dioptrii).

dr. mihaela bataneant
Dr. Mihaela Bătăneanț, medic pediatru, Spitalul „Louis Țurcanu” Timișoara, consultant medical în cadrul ARPID (Asociația Română a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare)
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân