Ulcer: simptome şi tratament

Ulcerul peptic este o leziune rotundă sau ovală care apare în urma distrugerii mucoasei gastrice sau duodenale de către acidul gastric sau sucurile digestive.
Ulcer: simptome şi tratament

Ulcer: cauze

Ulcerele apar atunci când mucoasa stomacului sau a duodenului este inflamată cronic sau când este expusă la agenţi iritanţi, cum ar fi excesul de acid şi enzime gastrice (pepsină).

Fiecare individ secretă acid în stomac, însă numai una din 10 persoane dezvoltă ulcer gastric la un moment dat în cursul vieţii. Fiecare individ generează o cantitate diferită de acid gastric, iar tipul secreţiei acide individuale persistă de obicei toată viaţa.

Persoanele care secretă în mod normal mai mult acid (hipersecreţie acidă) au un risc mai mare de a face ulcer peptic decât  cele care secretă o cantitate mai redusă (hiposecreţie). Însă la apariţia ulcerului contribuie şi alţi factori în afară de secreţia acidă, deoarece majoritatea persoanelor cu hipersecreţie gastrică nu dezvoltă ulcer peptic, iar unele persoane cu hiposecreţie gastrică fac ulcer. În plus, ulcerele sunt mai frecvente la persoanele bătrâne, chiar dacă odată cu avansarea în vârstă secreţia acidă se reduce.

Alte cauze:

  • Infecţia cu Helicobater pylori şi administrarea anumitor medicamente (în special aspirina, alte antiinflamatorii nesteroidiene şi corticosteroizii), care irită mucoasa gastric şi pot produce ulceraţii ale acesteia
     
  • Fumătorii sunt mai predispuşi să facă ulcer peptic în comparaţie cu nefumătorii, deoarece ulceraţiile care apar se vindecă mai lent
     
  • Deşi stresul psihologic poate creşte producţia acidă gastric, nu s-a descoperit nici o asociere între acesta şi apariţia ulcerelor peptice
     
  • Prezenţa cancerului (este o cauză rară, însă există situaţii când simptomele ulcerelor canceroase sunt foarte similar cu cele ale ulcerelor benigne)