Tulburările endocrine la copii, asociate cu folosirea uleiurilor esenţiale

Atenţie la uleiurile esenţiale! Studiile arată că folosirea acestora poate duce la modificări hormonale în cazul copiilor.
Tulburările endocrine la copii, asociate cu folosirea uleiurilor esenţiale

Autor: Dr. Alexandra Mirică

Uleiurile esenţiale de lavandă şi de arbore de ceai verde sunt frecvent utilizate în loţiuni, şampoane, creme de corp, precum şi în detergenţi şi balsamuri pentru rufe, pentru a oferi mirosuri plăcute şi pentru o varietate de beneficii pentru sănătate.


Însă efectele utilizării lor în rutina zilnică a copiilor au fost intens dezbătute în literatura medicală de specialitate.

Se cunoaşte puţin despre efectele exacte determinate pe termen lung ale unei astfel de expuneri cronice pentru copii.

Uleiul de lavandă şi cel de arbore de ceai verde pot cauza dezechilibre endocrine la copii

Studiile clinice şi studiile de caz medicale raportează că uleiul de lavandă şi uleiul de arbore de ceai verde pot avea activitate de perturbare endocrină, în sensul activării receptorilor estrogenici la ambele sexe.

Activarea estrogenică a acestor uleiuri esenţiale nu implică creşterea nivelurilor serice de estradiol.

Sunt descrise în literatura medicală cazuri de băieţei cu ginecomastie prepubertară (dezvoltarea glandei mamare la băieţi) şi apariţia telarhei premature la fetiţe (dezvoltarea prematură a sânilor), ca urmare a folosirii zilnice de produse cosmetice sau detergenţi conţinând cele două uleiuri esenţiale.

Modificările endocrine sunt reversibile, dacă se opreşte administrarea uleiurilor esenţiale

În cazul în care se suspectează o ginecomastie sau telarha prematură cauzate de expunerea exagerată la uleiul de lavandă sau ceai verde, medicul endocrinolog poate considera necesare:

  • analizele de rutină 
  • investigaţiile hormonale
  • ecografia mamară sau ovariană/testiculară

Modificările endocrine sunt frecvent reversibile, acestea dispărând odată cu oprirea administrării zilnice a uleiurilor esenţiale menţionate.

Aşadar, mare atenţie la etichetele produselor de igienă folosite în rutina zilnică de îngrijire a copiilor!

Consultaţi cu încredere un medic endocrinolog încă de la primele semne clinice observate la copii!

Referinţe:
1. Prepubertal gynecomastia and chronic lavender exposure: report of three cases. Diaz A, et al. J Pediatr Endocrinol Metab. 2016
2. Physiological effects and mechanisms of action of endocrine disrupting chemicals that alter estrogen signaling.Henley DV, et al. Hormones (Athens). 2010

Cel mai nou articol Video:
Conf. univ. dr. Cristian Surcel: adenom versus cancer de prostată