Transplantul de fecale: cum se realizează şi ce boli ar putea vindeca

Transplantul de materii fecale poate ajuta la vindecarea colitei cauzate de infecţia cu Clostridium difficile.
 • Publicat:
Transplantul de fecale: cum se realizează şi ce boli ar putea vindeca
Sursa foto: 123rf.com

Transplantul de fecale (bacterioterapia) este o procedură revoluţionară care ar putea ajuta pe viitor la tratarea anumitor boli digestive severe. În prezent, această terapie este utilizată în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu colită provocată de infecţia cu Clostridium difficile care nu răspund la tratamentul standard cu antibiotice. Acest transplant constă în transferarea de materii fecale de la un donator sănătos la un pacient cu o astfel de tulburare gastrointestinală, care refac flora bacteriană la nivel intestinal şi ajută la colonizarea colonului cu bacterii „bune”.

Spre deosebire de transplantul de rinichi, de inimă sau de plămâni, de exemplu, transplantul de fecale nu presupune intervenţie chirurgicală sau administrarea de medicamente imunosupresoare. Cu toate acestea, este o terapie salvatoare în cazul pacienţilor care suferă de colită ce nu răspunde la tratamentul cu antibiotice.

Infecţia cu Clostridium difficile: simptome, cauze, factori de risc

Clostridium difficile este o bacterie care se poate dezvolta şi multiplica la nivel intestinal şi se transmite pe cale digestivă (fecal-orală), direct de la pacient sau de la purtătorul asimptomatic la alţi pacienţi, personal medical, aparţinători, sau indirect, prin contactul cu obiectele contaminate. De altfel, infecţia cu C. difficile este specifică mediului intraspitalicesc.

De asemenea, infecţia cu C. difficile se produce deseori pe fondul perturbării severe a echilibrului florei intestinale, ca urmare a tratamentelor îndelungate cu antibiotice.

Alţi factori de risc implicaţi în apariţia infecţiei cu C. difficile sunt:

 • vârsta înaintată
 • bolile cronice (ciroza hepatică, diabetul zaharat, insuficienţa renală)
 • tratamentele imunosupresoare
 • cancerul
 • bolile inflamatorii intestinale
 • megacolonul congenital
 • ischemia intestinală
 • tratamentul prelungit cu antiacide gastrice
 • gastrita
 • igiena deficitară
 • spitalizarea prelungită

Infecţia cu C. difficile poate duce la episoade diareice severe, deshidratare sau chiar deces. Din acest motiv, se recomandă evitarea administrării nejustificate a antibioticelor şi prezentarea de urgenţă la medic în cazul în care apar simptome precum:

Transplantul de fecale, tratament eficient împotriva multor boli digestive

În prezent, bacterioterapia fecală este utilizată în principal pentru tratamentul colitei recidivante cauzată de infecţia cu C. difficile, dar sunt în derulare studii clinice experimentale care vizează eficienţa acestei terapii şi în alte boli din sfera digestivă, precum infecţia cu stafilococul auriu, sindromul de colon iritabil, sindromul metabolic, boala Crohn, colita ulcerativă sau chiar anumite boli hepatice.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească donatorul de materii fecale

Posibilii donatori trebuie mai întâi testaţi pentru HIV, hepatitele A, B  şi C, precum şi pentru sifilis. Dacă testele de sânge sunt negative, se trece la următoarea etapă, respectiv examinarea materiilor fecale prin intermediul unei coproculturi, în vederea identificării anumitor bacterii sau paraziţi: Giardia, Helicobacter pylori, Cryptosporidium şi, desigur, C. difficile. Dacă şi aceste teste sunt negative, donatorul trebuie să răspundă negativ la următoarele afirmaţii:

 1. Nu am luat antibiotice în ultimele 6 luni
 2. Nu urmez un tratament imunosupresor
 3. Nu mi-am făcut tatuaje sau piercinguri în ultimele 6 luni
 4. Nu am consumat niciodată droguri
 5. Nu am călătorit recent în zone endemice
 6. Nu practic sex fără protecţie (prezervativ)
 7. Nu sufăr de boli gastrointestinale

În ce constă transplantul de materii fecale

În general, donatorul este un membru al familiei sau un prieten apropiat al pacientului, dar există şi bănci în care sunt stocate fiole cu materii fecale congelate, ce pot veni în sprijinul celor care nu găsesc un donator eligibil.

Cele mai indicate sunt însă materiile fecale „proaspete”, cele prelevate cu cel mult 6 ore înainte de transplant, care au o rată de succes mai crescută decât cele congelate.

Transplantul de materii fecale constă în amestecarea probelor de la donator cu o soluţie salină şi administrarea acestora la pacient, prin intermediul unei colonoscopii sau, mai rar, al unui tub nazogastric.

Pe parcursul procedurii, pacientul este sedat şi i se administrează lichide intravenos. După intervenţie, pacientul îşi revine din sedare şi poate pleca acasă, dar este indicat să se odihnească în restul zilei.

Ce trebuie să faci înainte de trasplant

Înainte de procedura de transplantare a materiilor fecale, pacientul trebuie să respecte anumite reguli:

 • Să nu ia antibiotice cu cel puţin două zile înainte de intervenţie
 • Să urmeze o dietă cu lichide recomandată de medic şi să ia un laxativ în noaptea de dinaintea intervenţiei
 • Să îi spună medicului dacă are anumite alergii sau dacă ia anumite medicamente

Surse: hopkinsmedicine.org, verywellhealth.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”