Când se recomandă analiza scaunului (coprocultura) şi ce alte analize depistează infecţiile parazitare?

Examenul scaunului are drept scop depistarea paraziţilor intestinali şi este util pentru diagnosticarea anumitor afecţiuni ale sistemului digestiv. Iată câteva simptome care îl pot determina pe medic să îţi recomande analiza scaunului!
  • Publicat:
Când se recomandă analiza scaunului (coprocultura) şi ce alte analize depistează infecţiile parazitare?

Examenul scaunului are drept scop depistarea paraziţilor intestinali şi este util pentru diagnosticarea anumitor afecţiuni ale sistemului digestiv şi ale tractului gastrointestinal în special, dar şi pentru monitorizarea eficienţei unui tratament antiparazitar.

Coprocultura trebuie realizată de mai multe ori, în zile diferite, pentru a oferi cele mai concludente rezultate.

Iată câteva simptome care îl pot determina pe medic să îţi recomande analiza scaunului!

Simptome care impun necesitatea unei coproculturi

Astfel de simptome pot apărea din cauza ingestiei de alimente sau apă contaminată. Dar nu toate persoanele care prezintă astfel de simptome au nevoie de analiza coproculturii sau de tratament special. În multe cazuri, aceste manifestări dispar de la sine, cu ajutorul medicamentelor eliberate fără reţetă medicală, în funcţie de vârsta şi de starea de sănătate generală a persoanei respective.

Află aici care sunt principalele categorii de paraziţi ce pot fi descoperiţi la examenul coproparazitologic!

Cel mai probabil, coprocultura este indispensabilă în situaţia în care pacientul:

  • Prezintă simptome ale deshidratării severe, dezechilitru electolitic
  • Este vârstnic şi are un sistem imunitar slăbit
  • Are simptome şi alte infecţii asociate care se manifestă pe termen lung şi nu se ameliorează cu ajutorul tratamentului clasic
  • A observat că simptomele au apărut după vizita într-o ţară străină
  • A consumat recent apă din surse nesigure
  • A intrat în contact cu o persoană care suferă de o infecţie parazitară

Alte teste care pot depista prezenţa bolile parazitare 

Endoscopia sau colonoscopia este recomandată atunci când scaunele sunt diareice, apoase, este prezentă flatulenţa, precum şi crampele abdominale. Este o analiză indicată în special atunci când coprocultura nu evidenţiază cauza bolii diareice.

Analizele de sânge – uneori, infecţiile parazitare pot fi depistate cu ajutorul acestora. Există două tipuri de analize de sânge:

  • Cele serologice – care depistează anticorpii produşi de infecţia parazitară şi astfel ajută la identificarea parazitului cu pricina.
     
  • Frotiu de sânge periferic – identifică microscopic paraziţii din sânge.

Rareori, medicul va recomanda efectuarea unor investigaţii mai complexe, precum rezonanţă magnetică, examen CT, în special atunci când se urmăresc leziunile ce ar putea fi produse de paraziţi la nivelul organelor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Cum iti refaci viata sexuala dupa avort?
Cum iti refaci viata sexuala dupa avort?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”