TOP 5 motive pentru transpirația excesivă

Transpirația poate fi o problemă persistentă, care ascunde afecțiuni medicale serioase. Îți spunem care sunt cele mai comune motive pentru hiperhidroză.
  • Publicat:
TOP 5 motive pentru transpirația excesivă

Transpirația reprezintă o parte integrantă a sistemului natural de răcire al corpului și este o funcție perfect normală și sănătoasă. Fără transpirație, epuizarea de căldură și febra ar fi preocupări constante.

Cu toate acestea, transpirația poate fi o problemă persistentă pentru un număr relativ mare de persoane din întreaga lume. Este foarte iritant atunci când transpirația obișnuită se transformă în transpirație excesivă. Te face să te simți incomod și jenat, anxios și singur.

Există multe motive pentru care ai putea transpira prea mult. Unele sunt normale, iar altele ar putea fi dăunătoare. Printre acestea, primele 5 motive sunt următoarele:

Medicamentele 

Multe persoane iau în mod constant medicamente, de la cele pentru banalele dureri de cap, până la tratamente complexe. Dacă iei orice tip de medicament, fie el și eliberat fără prescripție medicală sau natural și te întrebi: „De ce transpir atât de mult?”, ar trebui să explorezi posibilele efecte secundare. Pentru a elimina posibilitatea ca unul dintre medicamentele tale să fie cauza transpirației excesive, citește cu atenție prospectul, consultă medicul și administrează doza corespunzător.

Hormonii 

Fluctuațiile și dezechilibrele hormonale pot provoca haos în corp, inclusiv transpirație excesivă. Cel puțin 35% dintre femeile însărcinate raportează că au bufeuri, iar 80% dintre femei le au pe toată durata menopauzei.

Bufeurile sunt un simptom comun al sindromului premenstrual și al ciclului menstrual, iar acestea pot afecta femeile de orice vârstă. Acest lucru se datorează corelației dintre creșterea progesteronului (care crește temperatura corpului) și scăderea estrogenului (care ar putea afecta hipotalamusul, porțiunea creierului care reglează de obicei temperatura corpului).

Transpirația este un produs inevitabil al acestor bufeuri. Totuși, femeile nu sunt singure. Potrivit unor cercetări recente, transpirația excesivă și bufeurile au fost legate de scăderea nivelurilor de testosteron la bărbați. 

De asemenea, dacă discutăm despre hormoni, este posibil ca transpirația crescută pe care o experimentezi în timpul pubertății să fie doar rezultatul valului de noi hormoni care stimulează glandele tale sudoripare.

Exercițiile fizice 

Este normal să transpiri mult în timpul exercițiilor fizice. Dacă te-ai întrebat vreodată de ce transpiri atât de ușor și atât de mult atunci când faci sport, de obicei se întâmplă din cauza căldurii. Transpirația este un răspuns fiziologic normal la temperatura centrală crescută în timpul exercițiilor fizice. 

Dacă nu ești în formă și depui efort, vei transpira mai mult. Acest lucru te va face să te încălzești mai rapid. Deși discutăm despre activitatea fizică, este important să menționăm că greutatea ta actuală poate influența, de asemenea, transpirația. De exemplu, dermatologul Lindsey Bordone de la Columbia Doctors afirmă că cel mai comun motiv al hiperhidrozei (transpirație excesivă) este obezitatea, deoarece necesită efort și energie suplimentare pentru a te mișca atunci când ești supraponderal.

Alimentația

Multe alimente obișnuite pot declanșa transpirația. Alimentele bogate în condimente, carne, sare, cofeină, alcool, grăsimi procesate etc., pot determina transpirația. Fiecare aliment te face să transpiri dintr-un motiv diferit.

De exemplu, capsaicina, care se găsește  în mâncărurile picante dă impresia corpului că a fost supus unei temperaturi ridicate. Dar, pe de altă parte, cofeina stimulează sistemul nervos, crește ritmul cardiac și tensiunea arterială și te face să transpiri. Deci, dacă transpiri mai mult după ce mănânci sau bei anumite alimente sau băuturi, de obicei este din cauza respectivului aliment.

Totuși, altceva se poate întâmpla dacă transpiri excesiv ori de câte ori mănânci. Sindromul Frey, cunoscut și sub numele de hiperhidroza gustativă, produce transpirație excesivă în timpul meselor și chiar atunci când te gândești la mâncare. Transpirația în timpul meselor este și un simptom al diabetului.

Unele boli

Multe probleme medicale pot duce la transpirație excesivă. Precum diabetul, endocardita, febra, epuizarea de căldură, atacul de cord, hipertiroidismul, HIV/SIDA și malaria. Aceste tulburări sunt în general cauzele de bază ale hiperhidrozei generalizate. Prin urmare, dacă te confrunți cu una dintre aceste boli, este posibil să transpiri mai mult.

Oamenii pot transpira prea mult fără să aibă probleme de sănătate. Cu toate acestea, dacă ai și alte simptome în afara transpirației excesive, dacă transpirația excesivă începe brusc sau dacă niciuna dintre explicațiile anterioare pentru transpirația ta excesivă nu au sens, s-ar putea să te confrunți cu o afecțiune mai gravă. În acest caz, vizitarea medicului cât mai curând posibil este foarte recomandată.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân