Testul deshidratării: cum îți dai seama dacă ai băut suficientă apă

Testul deshidratării presupune un test de ciupire a pielii. Mai exact, încearcă să apuci acea piele ridată de pe mijlocul degetelor, acolo unde ele se îndoaie.
  • Publicat:
Testul deshidratării: cum îți dai seama dacă ai băut suficientă apă
Foto: shutterstock

Așa cum v-am obișnuit vin către voi cu încă o descoperire de pe TikTok care, oricât ar părea de bizară, poate fi de mare ajutor. Dr. Karanr a postat un video în care prezintă un truc simplu prin care îți poți da seama dacă ești deshidratat. Deja știm că ne putem da seama de acest aspect după culoarea urinei, dar acest test este mult mai ușor și nu necesită drumuri la baie. Testul deshidratării presupune un test de ciupire a pielii.

Mai exact, încearcă să apuci acea piele ridată de pe mijlocul degetelor, acolo unde ele se îndoaie. Dacă pielea revine la normal imediat după ce ai ciupit-o, înseamnă că ești hidratat corespunzător, dar dacă rămâne în forma făcută de ciupitură pentru câteva secunde sau mai mult, atunci ești deshidratat.

Ce acuratețe are testul deshidratării?

Ciupitul pielii te poate ajuta să-ți dai seama de turgescența pielii, adică de elasticitatea ei. O scădere a acesteia indică pierderea fluidelor, iar în general turgescența pacienților se verifică pe pielea de la degete, braț sau abdomen, informează National Library of Medicine.

Atunci când ești deshidratat pielea are mai puține fluide motiv pentru care îi ia mai mult timp să revină la poziția inițială, adică mai mult de 1-2 secunde de la ciupitură. Dacă ești hidratat, pielea nu va avea probleme în revenirea la forma inițială după ciupitură. Dacă faci testul deshidratării mai trebuie să iei în calcul și câțiva factori și anume vârsta, deoarece odată cu trecerea anilor, elasticitatea pielii scade. O persoană în vârstă are cu 20% mai puțină elasticitate în piele, motiv pentru care nu va reveni la normal la fel de repede ca pielea unui tânăr.

Cum mai putem verifica dacă suntem hidratați?

Dacă nu ai încredere în această metodă poți încerca le două moduri, inclusiv prin măsurarea osmolarității urinare, adică măsurarea concentrației de particule urinare care se face cu ajutorul unui test de urină sau analiză de sânge. Un alt mod prin care mai poți face asta este prin consumul de fluide și starea de oboseală pe care o ai. CDC confirmă că nuanța urinei poate indica nivelul de hidratare. La fel și cantitatea de fluide pe care o elimini, pulsul, dacă simți gura uscată, toate acestea sunt indicatori esențiali.

Este extrem de important să ne menținem hidratați pentru că astfel lubrifiem articulațiile, îmbunătățim sănătatea și aspectul pielii, eliminăm toxinele din organism și reglăm temperatura corpului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân