Testul de sânge gratuit care ajută la descoperirea cancerului de colon în stadiu incipient

Testul de sânge gratuit care ajută la descoperirea cancerului de colon în stadiu incipient
Foto: Shutterstock

O analiză de sânge banală pe care toți (ar trebui să) o facem în fiecare an și care nu costă nimic, dacă luăm trimitere de la medicul de familie, poate ajuta la depistarea cât mai devreme a cancerului de colon, o boală de care 12-13 mii de români află că suferă în fiecare an. Această analiză este hemoleucograma. Dacă aceasta arată că nivelul hemoglobinei este scăzut, înseamnă că avem anemie, semn frecvent al cancerului colorectal.

Invitat într-o emisiune LIVE pe pagina de Instagram CSID, dr. Matei Bratu, medic specialist chirurgie generală în cadrul Spitalului Clinic Sanador, a detaliat care sunt cele mai frecvente cancere de tub digestiv, semnele acestora, dar și modalitățile prin care pot fi prevenite și tratate eficient.

Cancerul de stomac se manifestă prin dureri de burtă după masă

Majoritatea cancerelor de tub digestiv nu dau semne foarte evidente în faza lor incipientă sau acestea pot fi ușor confundate cu unele de gastrită sau ulcer. Este și cazul cancerului de stomac (cancer gastric), care dacă este depistat în stadiu incipient poate fi îndepărtat cu succes și rata de supraviețuire pe 5-10 ani este de peste 95%.

Cancerul de stomac se manifestă prin dispepsie, adică jenă dureroasă postprandială sau spontană, cu greață, vărsături, slăbire ponderală nejustificată. Pacientul poate pierde 10% sau mai mult din greutate în numai 2-3 luni”, explică dr. Matei Bratu.

Când o persoană are astfel de simptome care țin mai mult, nu și le poate explica, trebuie să meargă la medicul de familie, care îl poate îndruma spre specialist, gastroenterolog, chirurg.

Cancerul de pancreas – semnale de alarmă

Un alt tip de cancer foarte agresiv este cel pancreatic, ale cărui simptome sunt semnalate de regulă tardiv, când boala deja este într-un stadiu avansat și prognosticul în urma tratamentului este unul conservator.

Printre semnele ce pot sugera existența cancerului de pancreas se numără:

  • Pierdere semnificativă în greutate
  • Dureri care se intensifică atunci când persoana se înclină şi scad atunci când stă întinsă
  • Durere puternică în abdomen, care poate radia în partea inferioară a spatelui
  • Tulburări digestive – diaree, constipaţie, balonare
  • Greaţă, vărsături, pierderea apetitului
  • Icter, pielea şi albul ochiului capătă o culoare gălbuie
  • Debutul brusc al diabetului zaharat
  • Scaunul negru, care indică sângerarea din tractul digestiv
  • Slăbiciune generală
  • Mărirea ficatului şi a vezicii biliare
  • Pruritul (mâncărimile intense pe piele)

Anemia, semn frecvent al cancerului de colon

Cancerul de colon este de asemenea din ce în ce mai des întâlnit în rândul românilor, dar și la nivel mondial.

Datorită hemoleucogramei, o analiză de sânge pe care toți ar trebui să o facem preventiv în fiecare an, cancerul de colon poate fi depistat precoce și tratat cu mai multe șanse de succes, crescând astfel rata de supraviețuire.

„În cancerul de colon drept, anemia este un simptom frecvent din cauza sângerărilor rectale, se observă că scaunul este roșiatic. Dacă o persoană descoperă că are anemie, este important să se adreseze medicului de familie pentru investigații suplimentare și depistarea cauzei anemiei. În cancerul de colon stâng apare frecvent constipația. Persoana respectivă are un scaun mai dificil, cu aspect de creion, cu sângerări”, adaugă dr. Matei Bratu.

De asemenea, există programe de screening, cum sunt ROCCAS II, desfășurat în cadrul Spitalului Militar Central „Dr. Carol Davila” din București, sau cel de la Institutul Clinic Fundeni, unde persoanele interesate pot beneficia de analize gratuite pentru depistarea cancerului colorectal.

Cele 2 analize esențiale pentru depistarea cancerului colorectal sunt testul imunologic de hemoragii oculte fecale (test FIT) și colonoscopia, pentru cei cu test pozitiv (o investigaţie invazivă care permite diagnosticul polipilor colorectali şi rezecţia endoscopică a acestora, precum şi diagnosticul cancerului în stadii precoce, care beneficiază de tratament chirurgical).

Dr. Matei Bratu spune că nu există o singură cauză a cancerelor de tub digestiv, ci mai degrabă un cumul de factori de risc care favorizează apariția acestor neoplasme.

„Majoritatea cancerelor au în comun o cauză genetică, asta înseamnă de fapt cancerul, că s-a produs o mutație a unei gene care se manifestă prin niște anomalii celulare. Apoi, pot fi sindroame familiale, deci risc crescut de a face boala dacă o rudă de sânge de gradul I a suferit de cancer colorectal sau alt tip de cancer din sfera digestivă. În acest caz, persoana la risc trebuie să facă screening mai devreme, ideal cu 10 ani înainte de vârsta la care a descoperit boala ruda respectivă”, adaugă medicul.

De asemenea, fumatul, alimentația occidentală – alimente procesate, carne roșie, prăjeli etc. -, obezitatea, sedentarismul sunt factori de risc majori în apariția cancerelor digestive.

Emisiunea integrală cu dr. Matei Bratu poate fi urmărită mai jos.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân