Te trezești cu dureri de cap? Află care sunt motivele!

Te trezești deseori cu dureri de cap? Află care sunt cauzele durerilor de cap matinale și ce poți face ca să scapi de ele.
  • Publicat:
Te trezești cu dureri de cap? Află care sunt motivele!
Află care sunt cauzele durerilor de cap matinale

Crezi că faci tot ce este necesar pentru sănătatea ta: mișcare fizică, o alimentație echilibrată, nu exagerezi cu băutura, mergi devreme la somn. Și cu toate astea, ai anumite simptome pe care nu le înțelegi, cum ar fi faptul că te trezești cu dureri de cap.

Oricât de nedrept poate părea, nu ești singurul care trece printr-o astfel de experiență. Un studiu realizat în 2022 a identificat că 1 din 6 persoane din întreaga lume experimentează dureri acute de cap.

Și există peste 100 de categorii clinice ale durerilor de cap: acestea pot varia de la senzații de săgetare la nivelul capului (care durează câteva ore) la pulsație sau presiune la dureri acute, surde care îți pot pune viața în pericol.

La un moment dat, un doctor mi-a mărturisit: „Durerea de cap și febra sunt cele mai dificile simptome în ceea ce privește identificarea cauzelor.”

Dureri de cap – cauze

Am putea spune că durerea de cap este unul dintre cele mai dificile simptome de corelate cu o cauză precisă în primul rând pentru că există o sumedenie de posibile motive care ar putea să îți ofere această senzație atât de neplăcută.

De exemplu, te poate durea capul dacă:

  • Ești deshidratat (nu consumi suficientă apă, stai prea mult la soare, ai consumat o cantitate mare de alcool).
  • Suferi de infecții dentare sau sinusale.
  • Suferi de afecțiuni la nivelul ovarelor.
  • Ai anemie (află care sunt semnele anemiei!)
  • Ai un dezechilibru hormonal.

Descoperă ce este cefalee sau durerea de cap și ce afecțiune ascunde.

Deseori nu este cazul să îți faci nicio grijă pentru că te poți trezi cu durere de cap și dacă doar nu ai dormi suficient de odihnitor. Alteori, o simplă durere de cap poate ascunde o boală gravă.

Iar durerea persistentă pe care o tot resimți diminețile, imediat cum te trezești, este un potențial indicator al unei probleme importante.

Durere de cap – cele mai frecvente simptome

Dintre toate posibile simptome, iată unele dintre cele mai comune:

  • Durere la nivelul capului (severă sau mai puțin severă);
  • Durere pulsantă (migrenele);
  • Senzația de arsură în jurul ochilor;
  • Greutate în a-ți deschide ochii;
  • Durere sinusală ce se resimte în jurul nasului, ochilor și frunții.

Durerea de cap de dimineață

Durerile de cap ce apar dimineață încep să se resimtă în cele mai multe cazuri undeva între 4 și 9 dimineața; adesea ele îți întrerup somnul.

Se pot resimți ca o migrenă – o durere tensionată. Alte tipuri de cefalee matinală pot include mai multe feluri de durere, precum cele paroxistice (falsă senzație de amețeală, vertij).

Cele mai multe studii realizate până-n prezent arată că majoritatea persoanelor care suferă de dureri de cap matinale suferă, de fapt, și de tulburări de somn.

Tulburări de somn

Tulburările de somn pot provoca dureri de cap în primul rând pentru că aceeași parte a creierului care controlează somnul și starea de spirit este și centrul durerii cu care te trezești.

Iar un somn agitat – insomnia reprezintă de departe una dintre principalele cauze ale migrenei matinale.

Există însă și alte tulburări ale somnului care provoacă dureri de cap matinale, precum:

  • narcolepsia (somnolență severă, creierul nu reglează adecvat starea de veghe cu cea de somn);
  • somnambulismul;
  • bruxismul în somn;
  • sindromul picioarelor neliniştite;
  • o perna incorectă;
  • schimbările bruște ale programului de somn, cum ar fi somnul excesiv sau pierderea somnului.

Durerile de cap matinale sunt, de asemenea, un semn de avertizare în cazul apneei în somn, de care mulți oameni nici nu își dau seama că suferă.

Apneea în somn provoacă nu numai sforăit în timpul nopții, dar și stare de oboseală a doua zi și dureri de cap dimineața.

Munca în schimburi

Un alt motiv comun pentru dureri de cap matinale, descoperit de cercetători, constă în programul de muncă în schimburi care cauzează tulburări ale ritmului circadian; altfel spus ceasul natural al organismului este pus pe pauză.

Dar și alergenii existenți în dormitor sau dacă dormi într-o cameră unde este foarte frig sau suferi de afecțiuni psihologice, toate pot înrăutăți calitatea somnului și pot provoca dureri de cap matinale.

Cum scapi de durerile de cap matinale?

În primul rând, dacă ele persistă, cel mai bine ar fi să consulți un medic generalist sau de specialitate. Cu toate astea, poți face și tu câteva lucruri/schimbări pentru a testa dacă nu cumva sunt doar dureri trecătoare sau dacă, în schimb, ascund o afecțiune mai profundă.

  1. Compresă cu apă rece: pusă pe frunte, poate face minuni în cazul migrenelor.
  2. Compresă cu apă caldă: la nivelul gâtului sau pe ceafă, funcționează mai ales în cazul durerilor tensionate.
  3. Înlătură factorii externi care ar putea cauza dureri de cap precum o bentiță, o pălărie prea strânsă, un elastic de păr etc.
  4. Redu intensitatea luminilor din casă: lumina strălucitoare sau cea care pâlpâie pot declanșa dureri de cap.
  5. Consumă cofeină: cantități mici de cofeină pot ameliora durerile de cap.
  6. Practică yoga: meditație sau stretching, orice formă de relaxare psihică și musculară contribuie la dispariția durerilor de cap (află cum yoga te ajută să scapi și de durerile de spate!)
  7. Limitează consumul de alcool: alcoolul declanșează dureri de cap la aproximativ o treime dintre cei care suferă de dureri de cap frecvente.

Citește și: Te încearcă o durere de cap? Iată ce trebuie să faci!

Citește și: Durerea de cap – cât este normal să dureze? Răspunde dr. Tatiana Popescu

Citește și: Durerea de cap ar putea trece doar cu o cafea? Un medic de familie explică

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
De ce apare sângele în fecale?
De ce apare sângele în fecale?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”