Durerea de cap ar putea trece doar cu o cafea? Un medic de familie explică

Se întâmplă uneori să fim loviți de dureri de cap din senin. Unele persoane nu își pot continua activitățile zilnice în ritmul dorit din cauza durerii de cap.
Durerea de cap ar putea trece doar cu o cafea? Un medic de familie explică
Este adevărat că durerea de cap poate fi alungată cu o cafea? Ce zice medicul? foto: Shutterstock

Una dintre soluțiile cele mai la îndemână și populare pentru a alunga durerea de cap este o pastilă antidurere sau un pain killer cum i se mai spune. Acestea se pot cumpăra din farmacii fără prescripție medicală sau rețetă cum se spune popular. Însă pentru unele persoane funcționează foarte bine o cafea. O cafea neagră și concentrată. Sunt oare medicii de acord cu această variantă pentru ameliorarea durerilor de cap? Sau este doar efect placebo? Am întrebat-o despre efectele cafelei asupra durerilor de cap pe dr. Tatiana Popescu, medic de familie.

 

CSÎD: De când are cafeaua un renume atât de bun?

Dr. Tatiana Popescu: Cafeaua a fost inițial o băutură destinată regilor. Deci mereu a avut un renume bun. A fost adusă în Europa în jurul anului 1570 și de atunci rămâne o băutură extrem de apreciată până în zilele noastre. Ea conține o cantitate variabilă de cofeină în funcție de zona din care provine, soiul cafelei, astăzi având posibilitatea să bem și cafea decofeinizată.

Cum ajută cafeaua la ameliorarea durerilor de cap

CSÎD: Este adevărat că cafeaua ar putea fi de ajutor pentru ameliorarea durerilor de cap?

Dr. Tatiana Popescu: Însă în cazul durerii de cap nu numai cofeina poate să aibă efect benefic ci și faptul că aceasta are efect diuretic și scade tensiunea arterială, astfel, în special la pacienții la care durerea este de cauza arterială, scăderea tensiunii determină dispariția durerii de cap.

Hidratarea suficientă zi de zi – cheia spre a evita durerile de cap

CSÎD: Ce alimentație este recomandată pentru cei care suferă des de dureri de cap?

Dr. Tatiana Popescu: Cea mai importantă componentă pe parcursul zilei la cei cu dureri de cap frecvente este o hidratare corespunzătoare atât pe parcursul sezonului rece cât și în timpul sezonului cald. Astfel trebuie consumată apă în cantitate de 2 litri pe zi ce trebuie ajustată în funcție de efortul fizic sau de caniculă, cu creșterea până la 3 litri pe zi. În ceea ce privește alimentația aceasta trebuie să conțină 5 porții de fructe și legume proaspete pe zi, evitarea alimentelor procesate termic excesiv, prăjeli, excluderea din alimentație a mezelurilor sau semipreparatelor ce conțin cantități mari de sare și conservanți.

Dr. Tatiana Popescu: Vaccinul gripal - indicații și mod de acțiune
Dr. Tatiana Popescu, medic de familie, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi
Mădălina Drăgoi

Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy.

Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru care lucrau atât din punct ... citește mai mult

Recomandare video
Dr. Mihaela Posea: alimente permise în diabet