Surse bogate de antioxidanți pentru anotimpul rece

  • Publicat:
Surse bogate de antioxidanți pentru anotimpul rece
Sursa foto: shutterstock

Pentru a ne ajuta organismul să facă față mai bine provocărilor din sezonul rece, alimentația trebuie să devină aliat de bază. Și pentru a preveni apariția stresului oxidativ, una dintre cele mai bune soluții este consumul de alimente bogate în antioxidanți. 

Antioxidanții: ce sunt, la ce ajută

Antioxidanții sunt acele substanțe provenite din alimente și suplimente, care ar putea preveni sau întârzia deteriorarea oxidativă a unei celule din organism. 

Factorii de mediu, ca de pildă poluarea, inhalarea fumului de țigară și expunerea excesivă la soare pot contribui simțitor la așa numitele procese de oxidare, iar substanțele antioxidante pot neutraliza acțiunea acestora.

Citește și: Antioxidanți: de ce sunt esențiali în dietă și de unde îi luăm?

Cele mai importante surse de antioxidanți indicate spre consum

Orezul negru

Orezul negru are un conținut extrem de bogat în antioxidanți, dar este totodată și o sursă de vitamine și minerale, aici incluzând fierul, proteinele și fibrele. El poate fi consumat fiert, dar și consumat în stare naturală, adăugat în cereale la micul dejun.

Citește și: Orezul negru, sursă excelentă şi ieftină de antioxidanţi

Varza de Bruxelles, conopida și hreanul

Varza de Bruxelles are un conținut redus de calorii, dar este bogată în nutrienți precum proteine, carbohidrați și fibre, vitaminele K, C și A, acid folic și mangan.

Conopida este și ea chiar mai redusă în calorii decât varza de Bruxelles și conține vitaminele C, K, B, acid folic, potasiu, magneziu, fosfor și mangan.

Iar hreanul, la rândul sau, este bogat în nutrienți importanți precum calciu, magneziu, potasiu, acid folic, vitamina C și zinc, care stimulează sistemul imunitare și activitatea de producere a celulelor albe din sânge.

Ciupercile

Ciupercile au și ele proprietăți antioxidante majore datorită compușilor bioactivi, cum sunt polifenolii, polizaharidele, vitaminele de tot soiul, carotenoidele și mineralele. Acestea au proprietăți antivirale și imunostimulative.

Berea

Berea este un produs fermentat care are în componența sa compuși cu proprietăți antioxidante, care sporesc capacitatea organismului de a lupta împotriva radicalilor liberi, reducând astfel degradarea oxidativă a celulelor.

Citește și: Bere înseamnă vitamine, minerale şi antioxidanţi! Vezi ce boli poate preveni consumul moderat de bere

Cafeaua

Cafeaua este o altă băutură cu capacități antioxidante, ce are în componența sa un grup divers și complex de antioxidanți naturali: compuși fenolici precum acidul clorogenic, cafeic sau ferulic.

Chiar și cafeaua fără cofeină conține antioxidanți, potrivit specialiștilor. O ceașcă de cafea fără cofeină conține cantități de magneziu, potasiu și vitamina B3.

Surse: Ut South Western Medical Center,Web Md, KAYA, GeiSinger

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”