Orezul negru, sursă excelentă şi ieftină de antioxidanţi

Cercetătorii sunt de părere că un consum zilnic de orez negru conţine mai mulţi antioxidanţi decât fructele de pădure, considerate până ân prezent cea mai bogată sursă de vitamina E şi substanţe benefice pentru organism.
Orezul negru, sursă excelentă şi ieftină de antioxidanţi

Cercetătorii sunt de părere că un consum zilnic de orez negru conţine mai mulţi antioxidanţi decât fructele de pădure, considerate până ân prezent cea mai bogată sursă de vitamina E şi substanţe benefice pentru organism.

Orezul negru ar putea detrona astfel aceste fructe prin conţinutul său la fel de crescut de antioxidanţi şi, mai ales, din punct de vedere al costurilor, mai ales dacă ne gândim că fructele de pădure nu sutn chiar atât de accesibile şi nu sunt prezente în extrasezon decât sub formă congelată.

Studiul realizat de experţii americani de la Universitatea din Louisiana arată că orezul negru are la fel de mulţi antioxidanţi  antociani, conţine mult mai puţin zahăr şi mai multe fibre şi vitamina E.

Autorii consideră că acest aliment ar putea fi cu uşurinţă introdus în alimentaţia de bază a populaţiei, mai ales că nu are un preţ exorbitant şi oricine şi-l poate permite. Orezul negru ar putea fi adăugat în cereale, în compoziţia prăjiturilor sau a altor preparate, precum şi în compoziţia băuturilor, cu rol de colorant, evitându-se astfel folosirea aditivilor chimici cu efecte nefaste asupra organismului.

Pe teritoriul Asiei, orezul negru este utilizat mai degrabă pentru decorarea farfuriei, în special în tăiţei sau sushi, iar un anumit sortiment de orez negru, denumit „Orezul Interzis”, era savurat în perioada antică în China doar de către nobili, celorlalte categorii de persoane fiindu-le interzis consumul acestui aliment considerat sacru şi cu efecte tămăduitoare fantastice.