Sindromul de fasciculaţie benignă. Pe înţelesul tuturor: zbaterea ochiului

Superstiţiile împământenite în mintea multor români ne spun că atunci când “ni se zbate ochiul” vom avea parte şi evenimente nefericite ori, din contră, ne aşteaptă o zi bună, presărată cu întâmplări de bun augur. Ştiinţa medicală contrazice însă aceste convingeri populare şi explică, pe înţelesul de veşti proaste tuturor, care sunt cauzele acestor tresăriri ale ochiului şi ce putem face în privinţa acestora
10.04.2013
Sindromul de fasciculaţie benignă. Pe înţelesul tuturor: zbaterea ochiului

Superstiţiile împământenite în mintea multor români ne spun că atunci când “ni se zbate ochiul” vom avea parte şi evenimente nefericite ori, din contră, ne aşteaptă o zi bună, presărată cu întâmplări de bun augur.

Ştiinţa medicală contrazice însă aceste convingeri populare şi explică, pe înţelesul de veşti proaste tuturor, care sunt cauzele acestor tresăriri ale ochiului şi ce putem face în privinţa acestora.


Excesul de cafea, lipsa odihnei , stresul –  sunt trei factori majori care stau la baza apariţiei acestor reacţii ciudate a pleoapei.

Deşi aceste spasme (numite şi sindrom Meige) durează foarte puţin şi nu trebuie să ne îngrijoreze, există anumite momente când acestea trebuie luate în serios, în special când au loc pe o perioadă lungă de timp, şi care trebuie să ne trimită direct în cabinetul specialistului.


Tresărirea ochiului apare spontan, fie la un singur ochi, fie la ambii, şi nu este un fenomen care poate fi cumva controlat. Odată aparută, această reacţie poate dura de la câteva secunde până la câteva minute ori chiar zile.

Stresul şi oboseala, principalele cauze ale spasmelor pleoapelor

Deşi cauza nu este pe deplin cunoscută, medicii sunt de părere că zbaterea ochiului este o urmare a stresului şi a oboselii cronice, afecţiuni specifice societăţii secolului XXI. Somnul insuficient şi cafeaua în exces sunt alte cauze care pot declanţa această reacţie.


Dr. oftalmolog Alberto Martinez, purtător de cuvânt al Academiei Americane de Oftalmologie, consideră că alte posibile cauze ale zbaterii ochiului pot fi: iritaţiile oculare, corpurile străine intrate în ochi, abuzul de alcool, alergiile, carenţele nutriţionale şi sindromul de ochi uscat.


În cazuri excepţionale, zbaterea ochiului poate indica un simptom al unei tulburări neurologice, precum blefarospasmul (clipitul anormal ori spasmele pleoapelor) sau scleroza laterală amiotrofică, cunoscută şi sub denumirea de boala Lou Gehrig.

Spasmele oculare cu consecinţe mai grave, precum închiderea completă a pleoapei şi contracţia puternică a acesteia, sunt adeseori cauzate de iritaţii pe suprafaţa corneei (porţiune care acoperă irisul şi pupila) sau ale conjunctivei (membrana care acoperă suprafaţa internă a pleoapelor şi suprafaţa anterioară a globului ochilor).

Când trebuie să ne adresăm medicului?

Dacă tresărirea ochiului nu dispare în cursul unei săptămâni sau simptomele se agravează (orbire temporară, fotofobie, vedere în ceaţă, dificultate în a ţine ochii deschişi etc.), ar trebui să vă programaţi la cabinetul medicului oftalmolog. Acesta va efectua un examen de rutină pentru a determina dacă suferiţi de diferite afecţiuni, între care şi sindromul de ochi uscat, posibilă cauză a spasmelor pleoapelor. De asemenea, vor fi evaluate simptome precum sensibilitatea la lumină ori grimase faciale.

Prima măsură: renunţaţi la cafea, stres şi dormiti suficient!

În majoritatea cazurilor, zbaterea ochiului nu necesită tratament specializat şi dispare de la sine. În unele cazuri, însă, este necesară evaluarea medicală, care poate ajuta la atenuarea simptomelor. “Putem spune chiar ca un examen oftalmologic complet funcţionează uneori ca un placebo asupra pacienţilor, instantaneu simptomele”, afirmă Dr. Martinez.


Ceea ce puteţi face pentru a scăpa de această problemă este să încercaţi să evitati stresul, să dormiţi mai mult şi să reduceţi cantitatea de băuturi bogate în cafeină, precum cafeaua, ceaiul ori băuturile energizante. De asemenea, puteţi încerca aplicaţii cu comprese călduţe pentru relaxarea muşchilor fini din jurul ochilor.

Atunci când sunteţi la birou iar acest lucru presupune activităţi cu ajutorul computerului, luaţi pauze dese pentru ca ochii să se relaxeze şi clipiţi mai des pentru a preveni sindromul de ochi uscat. Acasă, puteţi încerca tehnici de relaxare precum yoga, meditaţia sau acupunctura.

În cazurile grave, medicii pot sugera evaluarea unui neuro-oftalmolog, care vă poate recomanda tratamentul cu injecţii de toxină botulinică, pentru a opri, cel puţin temporar, spasmele. În cazul blefarospasmului, este indicată intervenţia chirurgicală numită miectomie, care presupune îndepărtarea anumitor muşchi sau nervi din zona pleoapelor.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras