Simptome care dau de gol diverse probleme de sănătate

Nu le ţine nimeni o socoteală strictă la nivel naţional sau internaţional, dar poate că ne-ar prinde bine să ştim câte vieţi ar fi putut fi salvate într-o zi, o săptămână, o lună sau un an, dacă bolnavii s-ar fi prezentat în clinici şi spitale de la primele semne ale maladiilor. Există boli parşive, fără simptome, dar pentru toate celelalte nu avem timp de pierdut.
  • Publicat:
Simptome care dau de gol diverse probleme de sănătate

Nu le ţine nimeni o socoteală strictă la nivel naţional sau internaţional, dar poate că ne-ar prinde bine să ştim câte vieţi ar fi putut fi salvate într-o zi, o săptămână, o lună sau un an, dacă bolnavii s-ar fi prezentat în clinici şi spitale de la primele semne ale maladiilor.

Există boli parşive, fără simptome, dar pentru toate celelalte nu avem timp de pierdut.

Când vine vorba de viaţa noastră, vorbele „n-am eu timp de umblat pe la medici” nici măcar nu ar trebui gândite, darămite rostite şi puse în practică.


Poate că nu ne încredem întotdeauna în sistemul sanitar, poate că ne-am săturat să deschidem televizoarele şi să aflăm drame petrecute în cabinete, poate că avem impresia că suntem în stare să ne dăm singuri seama dacă este sau nu în neregulă cu noi.

Dar nimic din toate astea nu ne poate servi drept pretext pentru amânarea unei consultaţii, atunci când anumite semne, unele serioase şi grave, o cer. Drept pentru care o să înşirăm mai jos o listă cu simptomele care pot şi trebuie să ne dea de gândit suficient de tare încât să punem mâna pe telefoane şi să facem o programare, oricât am fi de ocupaţi, dezamăgiţi de doctori sau încrezători că nu e nimic grav.

Pierderea în greutate, rapidă şi inexplicabilă

Da, sună ca visul împlinit al oricărei femei care vrea să scadă câteva numere la haine, dar, în realitate, poate fi un semnal cât se poate de serios că ceva este în neregulă în organism. Doctorii britanici spun că dacă observăm că am pierdut în jur de 10 la sută din greutatea corpului în 6 luni, fără să facem schimbări ale stilului de viaţă/alimentaţie, atunci este momentul unei vizite medicale. Poate fi semn de diabet, probleme de tiroidă, boli ale ficatului etc.

Orice sângerare fără motiv aparent

Fie că vorbim despre o sângerare nazală care durează mai mult de 20 de minute (şi care poate fi atât semnul unei sensibilităţi la medicamente, cât şi al unei tumori în cavitatea nazală), fie că ne referim la o sângerare apărută după actul sexual sau între menstruaţii (care poate semnala ovare polichistice, fibrom, mai rar cancer cervical), trebuie să contactăm cât mai repede medicul. Sângerările apărute din senin (chipurile) sunt printre cele mai îngrijorătoare simptome. Nu e loc şi timp de ignorat.

Oboseala continuă, pe care nu o vindecă nici vacanţele, nici somnul lung

Suntem tentaţi să credem că oboseala permanentă este o stare normală în lumea modernă în care ne învârtim pe repede înainte şi în care nu ne mai vedem capul de treabă. Dăm imediat vina pe somnul scurt, un sacrificiu pe care trebuie să-l facem dacă vrem şi familie şi carieră şi câte şi mai câte.

Cam 1 din 5 pământeni se plânge că este aproape tot timpul obosit. Însă, uneori, nu e doar epuizarea în spatele acestei stări. Dacă ne chinuieşte de câteva săptămâni, n-ar fi rău să cerem o examinare medicală. Poate ascunde diabet, cancer şi multe altele.

Dureri de cap care nu se mai dau duse

La fel ca şi oboseala, durerea de cap pare că vine la pachet cu stilul de viaţă al anilor 2000. Nu toate durerile de cap sunt motiv de vizitat medicul, pentru că aproximativ 90% dintre oameni se plâng că au suferit cel puţin o dată din această cauză în decursul unui an şi pastilele speciale i-au ajutat rapid.

Totuşi, dacă durerea insistă să nu vă părăsească de mai bine de o săptămână şi mai este, cumva, însoţită şi de senzaţie de greaţă, trebuie să mergeţi la consult.

Vânătai care apar uşor şi dispar greu

Dacă observaţi că vă învineţiţi uşor, în zone în care este puţin probabil să vă loviţi, şi vedeţi că urmele nu trec, deşi perioada obişnuită de vindecare s-a scurs, întrebaţi-vă medicul ce analize sunt de făcut.

Nu vă panicaţi, vânătăile pot apărea dintr-o sumedenie de cauze, inclusiv anumite substanţe din medicamente ne predispun la ele (pe femei, în special). Dar pot fi şi semn de lupus, boli ale ficatului, maladiei Hodgkin sau leucemiei.

Dureri în zona pieptului pentru care nu găsim nicio explicaţie

Nu vă gândiţi automat că este ceva în neregulă cu inima, sunt multe organe în zona cu pricina, aşa că durerea ar putea proveni de la oricare dintre ele. Poate fi inclusiv o răceală sau o gripă care ne dau un astfel de simptom.

Pot fi chiar şi probleme de digestie. Dar, dacă observaţi că nu este chip să scăpaţi de ele şi atunci când începe presiunea în zona pieptului durează mai mult de câteva minute, sunaţi după un medic sau mergeţi la urgenţe.  

Noduli, excrescenţe, aparente cucuie despre care nu am ştiu nimic până acum

Să spunem din capul locului că marea lor parte sunt apariţii inofensive, care nu pun deloc probleme, sau, cel puţin, nu unele importante. Majoritatea nodulilor pe care femeile îi depistează prin autopalpare sunt benigni (nu sunt canceroşi) şi nu sunt altceva decât ţesut mamar crescut mai mult decât ar fi trebuit şi unde nu ar fi trebuit.

Chisturile sunt şi ele de cele mai multe ori alarme false. Deşi cancerul testicular este destul de rar întâlnit, nu este exclus ca şi bărbaţii să descopere la palpare nişte mici noduli în testicule. Toate aceste scenarii sunt motive suficiente pentru o vizită la doctor.

Furnicătură sau amorţeală care nu mai trece şi de care nu ne amintim cum a apărut

Nu vorbim despre episoadele trecătoare, ci de cele insistente care durează zile la rând, chiar săptămâni şi care, cel mai probabil, au o cauză cronică. Poate fi circulaţia proastă pentru pacienţii în vârstă, poate fi boala Lyme care provoacă o iritare a nervului, ajungând până la boli ale metabolismului sau artrită.

Strict pentru doamne!

Orice scurgere vaginală diferită de ceea ce cunoaşteţi, fie că ne referim la culoare, miros, frecvenţă, trebuie anunţată cât de curând medicului ginecolog. La fel, orice durere în timpul urinării sau în timpul actului sexual. În plus, femeile trebuie să fie atente la orice durere în zona abdominală – multe au cauze care ţin de aparatul reproducător.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Acneea – cauze, prevenire şi remedii
Acneea – cauze, prevenire şi remedii
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”