Semnale de alarmă ce pot indica afecțiuni oftalmologice la copil

  • Publicat:
Semnale de alarmă ce pot indica afecțiuni oftalmologice la copil
Dr. Andreea Ciubotaru, medic primar oftalmopediatru la Spitalul de Oftalmologie Infosan, ne spune care sunt semnele de alarmă ce pot indica afecțiuni oftalmologice la copil.

În prezent, România nu are un program național de screening pentru problemele vizuale la copil. În aceste condiții, medicul pediatru are rolul a sesiza atunci când un copil prezintă simptomele unei afecțiuni oftalmologice.

Dr. Andreea Ciubotaru, medic primar oftalmopediatru la Spitalul de Oftalmologie Infosan, detaliază care sunt principalele semne de alarmă în oftalmologie.

Simptome care pot semnala afecțiuni oftalmologice la copil

Obstrucția de canal lacrimonazal

Este o afecțiune care se întâlnește la peste 6% dintre nou-născuți. Afecțiunea se manifestă prin ochi lăcrimos asociat cu secreții mucopurulente. În 90% dintre cazuri, afecțiunea se poate remite de la sine până la vârsta de un an, spontan sau prin masajul sacului lacrimal.

Dacă însă este prezentă o secreție abundentă, medicul oftalmopediatru va prescrie și un tratament țintit.

Atunci când problema nu se rezolvă și copilul are peste un an, este posibil să fie nevoie de dezobstrucția canalului lacrimonazal pe cale chirurgicală, sub anestezie generală. Intervenția este noninvazivă și durează câteva minute.

Cataracta congenitală

Este o afecțiune responsabilă de 10% dintre cazurile de orbire la copii. În cazul în care sugarul are, de exemplu, pupila unui ochi albă sau gri, medicul pediatru va suspecta posibilitatea unui diagnostic de cataractă congenitală. Pentru stabilirea acestui diagnostic este necesară evaluarea copilului de către un oftalmopediatru.

În cazul unei cataracte congenitale bilaterale totale care afectează vederea este necesar tratamentul chirurgical în primele 3 luni de viață. Explicația e aceea că până la acea vârstă se formează reflexul de fixare, în absența căruia se instalează nistagmusul definitiv.

Totodată, în cazul unei cataracte congenitale unilaterale, este indicată operația încă din primele zile de viață până la vârsta de 1,5 luni, iar asta pentru a împiedica instalarea unei ambliopii majore, foarte dificil de tratat ulterior.

Glaucomul congenital

Dacă unul sau ambii ochi sunt măriți, strălucitori, copilul nu suportă lumina, ochiul lăcrimează, atunci medicul pediatru ar trebui să suspecteze existența unui glaucom congenital. Copilul va fi trimis de urgență la oftalmopediatru!

Consultul oftalmologic la copilul mic, până în 2 ani, obligatoriu

Medicul pediatru, cu ajutorul unor teste simple, poate să își dea seama dacă un copil este posibil să aibă cataractă congenitală, ambliopie, glaucom sau chiar strabism.

Este esențial ca, în astfel de afecțiuni, diagnosticul să fie stabilit cât mai devreme, în caz contrar există riscul de pierdere ireversibilă a vederii.

De aceea, consultul oftalmologic la copilul mic, până în 2 ani, ar trebui să fie obligatoriu.

Totodată, prematurii au nevoie de consult oftalmologic în maternitate, deoarece aceștia sunt la risc să aibă retinopatie de prematuritate.

Și nou-născuții este indicat să fie examinați pentru cataractă congenitală sau glaucom congenital. Ulterior, la trei luni de viață, este necesar un alt control pe care îl face medicul pediatru.

Însă ce trebuie să reținem este că la vârsta de 1-2 ani controalele trebuie efectuate de medicul oftalmopediatru.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân