Rezolva problemele din mers!

Odata cu venirea toamnei, capriciile vremii impun o noua ordine in rafturile cu incaltaminte. Este timpul sa lasi deoparte sandalele si flip flopsii, in favoarea pantofilor rezistenti la ploi. Dar ce te faci cand iti este imposibil sa ii incalti? Iata care sunt cele mai intalnite afectiuni ale piciorului si cum poti scapa de ele:
  • Publicat:
Rezolva problemele din mers!
Rezolva problemele din mers!

Odata cu venirea toamnei, capriciile vremii impun o noua ordine in rafturile cu incaltaminte. Este timpul sa lasi deoparte sandalele si flip flopsii, in favoarea pantofilor rezistenti la ploi. Dar ce te faci cand iti este imposibil sa ii incalti? Iata care sunt cele mai intalnite afectiuni ale piciorului si cum poti scapa de ele:

Monturi
Din pricina incaltamintei necorespunzatoare, a factorului genetic sau a formei degetelor, articulatia de la baza halucelui (degetul mare de la picior) se umfla, iar acesta tinde spre degetul vecin. Afectiunea, cunoscuta in lumea medicala drept Hallux Valgus sau montul piciorului, se prezinta sub forma unei proeminente osoase aparute la baza halucelui. Pe langa neplacerile de ordin fizic, monturile pot fi foarte dureroase.

In plus, presiunea exercitata de haluce asupra celorlalte degete genereaza o serie de alte necazuri: bataturi, decalcifieri, unghii incarnate. O data dobandite, monturile nu mai dau inapoi. Singurul tratament eficient este cel chirurgical si, pentru a fi sigura ca nu recidiveaza, va trebui sa renunti la incaltamintea incomoda.

Noduri si bataturi

Suprasolicitarea picioarelor sau inghesuirea acestora in pantofi prea stransi pot duce la aparitia nodurilor si a bataturilor. Acestea apar la suprafata pielii cel mai adesea pe calcaie, intre degete si sub haluce. Cand sunt mici, bataturile nu sunt dureroase, insa, atunci cand cresc prea mult, ele devin o problema intrucat sunt extrem de dureroase.

Pentru a preveni aparitia nodurilor si a bataturilor, este indicat sa-ti cumperi numai incaltaminte comoda, pe masura ta. Spre seara, picioarele devin mai tensionate, astfel incat o pereche de pantofi cumparata dimineata s-ar putea sa nu-ti mai vina spre sfarsitul zilei.

Piciorul atletului
Climatul cald si umed din timpul verii, unghiile artificiale, instrumentele insuficient sterilizate din saloanele de pedichiura, folosirea bailor si a dusurilor publice fara incaltaminte favorizeaza aparitia unei ciuperci: Tinea Pedis. Afectiunea nu este dureroasa, insa este destul de neplacuta si necesita tratamente indelungate pentru vindecare.

Ciuperca este localizata intre degetele de la picioare, unde pielea este umeda si are o tendinta de descuamare. Principalul simptom este mancarimea, iar scarpinatul nu face decat sa favorizeze extinderea ciupercii. In stadiile avansate, pot sa apara si rani, senzatii de arsura si pustule. Tratamentul consta in aplicarea unor antifungice locale, iar in cazurile mai severe se administreaza si un tratament oral.

Boala Morton

Pantofii cu toc inalt, anomaliile de conformatie, monturile, reumatismul sau unele boli neurologice pot duce la aparitia bolii Morton. Aceasta se manifesta prin dureri intense in talpa, accentuate de mersul prelungit si aparitia bataturilor.

Tratamentul consta in ingrijiri locale, amplasarea unor sustinatori plantari in interiorul pantofilor, limitarea mersului pe jos si fiziokinetoterapie. Tratamentul chirurgical se impune atunci cand toate celelalte tratamente au esuat.

Platfusul
Platfusul este definit prin prabusirea boltei plantare, caz in care talpa piciorului este lipsita de scobitura caracteristica. In unele cazuri, platfusul este deosebit de dureros, impiedicand deplasarea pe distante mari sau statul in picioare.

„Pantofii cu toc inalt sau unele boli neurologice pot duce la aparitia bolii Morton, care se manifesta prin dureri intense in talpa, accentuate de mersul prelungit si aparitia bataturilor.”

Consecintele nu sunt de neglijat: picioarele se pot deforma, luand aspectul de „X”, apar afectiuni ale coloanei vertebrale, bazinului si chiar tulburari de ordin respirator si circulator.

Platfusul poate fi mostenit sau dobandit ca urmare a unor afectiuni ale soldului si genunchilor, tulburari de menopauza, obezitate, viata sedentara sau incaltaminte defectuoasa. In cazurile usoare, tratamentul consta in aplicarea unor sustinatoare plantare si gimnastica medicala, iar in cazurile mai complicate se recomanda tratamenul chirurgical.

Citeste si Trimite-ti picioarele in vacanta!
Bronz de Saint Tropez

Foto: GULIVER

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”