Vrei sa ai picioare frumoase si sanatoase?

Nisip fierbinte, asfalt incins, piscina in care roiesc microbii... sandale decupate generos. Cam asa stau lucrurile vara in ceea ce priveste situatia picioarelor. Majoritatea oamenilor sufera de afectiuni ale membrelor inferioare mai devreme sau mai tarzi
  • Publicat:
Vrei sa ai picioare frumoase si sanatoase?
Vrei sa ai picioare frumoase si sanatoase?

Chiar si asa, exista modalitati prin care poti preveni inconfortul picioarelor tale pe timp de vara. Iata cateva dintre aceastea:

Nu merge desculta!
Este cel mai bun sfat in acest sens, pentru ca in acest fel eviti contactul direct al picioarelor tale cu sursa de microbi, fie ca este pamant, iarba sau chiar covorul din casa. Cand mergi la picnic, nu uita ca in iarba se pot afla obiecte taioase sau ascutite care vatama usor pielea expusa. Exista de asemenea multe cazuri de persoane care sufera de neuropatie si care nu stiu ca au aceasta boala. Mersul pe jos descult poate complica simptomele acestei afectiuni, care ajunge sa fie detectata in acest fel. Persoanele diabetice trebuie sa acorde atentie sporita faptului de a merge desculte, pentru ca o eventuala ranire poate cauza efecte nefaste, chiar devastatoare in unele cazuri.

Evita/trateaza durerile de picioare!
Fasciita plantara este una dintre bolile cele mai raspandite, caracterizand o inflamare a benzii de tesut care conecteaza arcul piciorului de talpa. Cel mai des este insotita de dureri ale labei piciorului si a talpii acestuia, si trasforma fiecare pas in chin. Fasciita plantara poate fi prevenita prin purtarea de incaltaminte confortabila, solida, stabila in locul sandalelor cu toc subtire care nu suporta in mod echilibrat greutatea corporala.

La debut, aceasta afectiune se manifesta in special dimineata, dupa care nu numai ca persista, dar se si agraveaza odata cu trecerea timpului. Durerea se acutizeaza si lucrurile se inrautatesc vizibil. In acest caz, medicii recomanda extensii usoare ale piciorului inainte de ridicarea din pat, si aplicarea locala a unor alifii antiinflamatorii, precum si procurare incaltamintei corespunzatoare. Aceasta din urma se gaseste in special la unele farmacii. In plus, este posibil ca medicul sa recomande si terapie fizica. Tratamentul in cazuri severe consta in injectari cu cortizon si in terapii criogenice, destinate sa distruga inflamatia si sa permita regenerarea tesutului.

Alege doar incaltaminte confortabila!
Sandalele care solicita degetele pentru a nu aluneca din picior pot provoca tendinita, afectiune caracterizata prin inflamarea tendoanelor din degete. Asadar, opteaza pentru o incaltaminte echilibrata si ferma. Tocurile inalte aplica presiune asupra talpii, si din pacate, pot altera morfologia intregului picior. De pilda, tocurile de aproximativ 7 centimetri supun talpa la o presiune de 7 ori mai mare decat greutatea trupului. Situatia este cu atat mai grava cu cat tinerele poarta astfel de tocuri inalte, deoarece sistemul osos este inca in definitivare la acesta varsta, si scheletul picioarelor poate fi nefast influentat. Cea mai buna solutie se gaseste in tocurile tip platforma, pentru ca acestea uniformizeaza presiunea exercitata de greutate pe toata talpa, creand mai multe puncte-tampon. Ele sustin greutatea si permit in acelasi timp piciorului sa se relaxeze intr-o oarecare masura.

Un alt aspect foarte important in perioada verii este cel al aerisirii picioarelor. Sandalele decupate in fata reprezinta o alegere inspirata in acest sens, si o alternativa viabila la cele cu multe barete care nu sustin in mod corespunzator greutatea, rasfirand degetele si blocand/ingreunand circulatia.

Pe langa stabilitate si aerisire, incaltamintea ideala vara trebuie sa satisfaca si cerinta de a absorbi cat mai mult socul pasirii. Cand mergem, intreg sistemul osos este supus unei presiuni direct proportionale cu produsul vitezei si greutatii pe care o avem. In special coloana vertebrala absoarbe acest so, astfel ca este bine sa purtam incaltaminte cat mai aderenta. Talpile naturale si cele groase, din materiale care absorb socul, precum si platformele sunt alegerea cea mai inspirata in acset sens. Pentru a gasi piesa cea mai potrivita, presati interiorul talpii inainte de a cumpara produsul, pentru a testa putinta de presare. In plus, este bine sa fie cat mai flexibila. Cei mai confortabili pantofi, mai ales vara, sunt cei confectionati din materiale naturale, nu din cele fabricate de om, cum ar fi plastic sau produse derivate. Alegeti pielea si tocurile groase care distribuie greutatea echilibrat! Si balerinii rotujiti la varf reprezinta o varianta demna de luat in considerare!

Fereste-te de apa contaminata!
Fie ca te afli la piscina sau la sala de forta, alege intodeauna incaltamintea ta, si asigura-te ca este inchisa corespunzator, in sensul ca acopera toata suprafata labei piciorului. Astfel, vei intampina infectarea cu vreo ciuperca si vei pastra igiena picioarelor. Vara, cazurile de ciuperca piciorului cresc alarmant, in special la copiii care merg la bazinele de inot. Pentru a preveni aparitia acesteia, mentineti picioarele uscate, spalati-le de mai multe ori pe parcursul zilei si schimbati sosetele regulat. Puteti folosi si un antiperspirant destinat picioarelor, care alunga ciupercile atrase de sudoare.

O alta sursa de apa contaminata este reprezentata de saloanele de infrumusetare. Sfatul nostru pentru cele care doresc sa isi faca pedichiura la un astfel de salon este sa se programeze dimineata, la primele sedinte din zi. In plus, trebuie sa verifice instrumentarul pentru a se asigura ca este perfect steril. Femeile bolnave de diabet nu sunt sfatuite sa apeleze la servicii de acest fel inainte de a consulta medicul!

Nu va epilati niciodata inainte de a merge la pediciura, din cauza ca microbii si bacteriile pot patrunde mai usor prin micile scoriatii cauzate de smulegerea firelor de par.

Fereste-te de durere in concediu!
Fie ca mergi la munte sau la mare, pericolul este acolo, stand la panda. Pentru a tine la distanta durerile de picioare vara, in vacanta, urmeaza sfaturile urmatoare:

1. Nu pleca la drumetii cu incaltaminte noua, pe care nu ai mai purtat-o inainte! Incerca sa te incalti regulat cu ghetele cele noi inainte de a porni la drum, pentru ca nu stii cand vei gasi primul magazin unde sa le schimbi cu o pereche confortabila.

2. Asigura-te ca porti incaltaminte sigura, confortabila si sustinuta de pernite pentru a absorbi socul! Verifica-le calitatea inainte de a le cumpara!

3. Daca medicul ti-a recomandat un dispozitiv ortopedic, trebuie sa ii verifici flexibilitatea si calitatea inainte de a te baza intru-totul pe el!

4. Poarta intotdeauna sosete cand urci pe munte, indiferent de cat de cald este!

5. Daca apare o basica, nu incerca sa o strivesti, pentru ca ea reprezinta maniera organismului de a izola un agent nociv.

6. Daca totusi nu poti rezista tentatiei, ori daca te incomodeaza, foloseste un mic instrument steril pentru a face o incizie la baza basicii. Nu rupe pielea in intregime, pentru ca exista riscul de a se infecta! Aplica un strat subtire de alifie cu antibiotic si un bandaj curat, insa nu uita ca nu este recomandata o astfel de interventie!

7. Vaselina este cea mai buna maniera de a te proteja impotriva aparitiei basicilor si de a preveni durerile de picioare.

Prevenirea durerii de picioare la diabetici
Cercetarile arata ca aproximativ 70% dintre bolnavii de diabet sufera si de neuropatie. Aceasta afectiune cauzeaza pierderea sensibilitatii la nivelul mainilor si picioarelor. In cazul celor care au aceasta tulburare, o rana minora la picior poate cauza dureri de picioare, dar si sangerare excesiva care poate pune uneori chiar viata diabeticilor in pericol. Iata ce trebuie sa faca pentru a evita asemenea complicatii:

* sa isi verifice picioarele zilnic, in conditiile in care au observat ca circulatia  periferica este deficitara, si stiu ca acest fapt le cauzeaza dureri! Daca vad vreo rana, fie ea si mica, sa se asigure ca ii acorda suficienta atentie, mai ales ca in cazul lor, regenerarea tesuturilor estemult incetinita!

* sa se spele pe picioare in fiecare zi, cu apa calduta si sapun. Sa le stearga apoi atent, tamponand usor, fara sa uite zona dintre degete.

* sa maseze in mod curent picioarele cu o lotiune hidratanta, evitand de aceasta data zona dintre degete;

* sa nu mearga niciodata desculti;

* sa isi cumpere mereu incaltamintea la sfarsitul zilei, cand picioarele sunt umflate;

* sa nu incalte in fiecare zi aceeasi pereche de pantofi.

Articol exclusiv online

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân