Renunţare la tutun ajută la ORICE vârstă

Când ating subiectul acesta nu pot să nu mă gândesc automat la tatăl meu, fumător înrăit din tinereţe, care m-a tot dus cu zăhărelul că va renunţa la ticăloasele ţigări. Nici dispariţia bunicului meu din cauza unui cancer pulmonar nu l-a speriat, aşa că acum spune direct şi resemnat că nu le va lăsa în veci, pe motiv de "nu pot".
  • Publicat:
Renunţare la tutun ajută la ORICE vârstă

 

Când ating subiectul acesta nu pot să nu mă gândesc automat la tatăl meu, fumător înrăit din tinereţe, care m-a tot dus cu zăhărelul că va renunţa la ticăloasele ţigări. Nici dispariţia bunicului meu din cauza unui cancer pulmonar nu l-a speriat, aşa că acum spune direct şi resemnat că nu le va lăsa în veci, pe motiv de „nu pot”.

Probabil se întreabă şi ce rost mai are să le abandoneze acum, când e trecut de 50 de ani. Am să-i spun imediat, şi lui, dar şi vouă. Renunţarea la fumat, chiar şi la o vârstă înaintată, creşte speranţa de viaţă, afirmă autorii unui studiu realizat recent în Germania, potrivit căruia fumatul conduce la o creştere considerabilă a riscului de deces în rândul persoanelor aflate la vârsta a treia.

Noul studiu a fost realizat prin analiza datelor furnizate de 17 studii precedente realizate în şapte ţări (Australia, China, Marea Britanie, Japonia, Franţa, Spania şi Statele Unite), publicate între 1987 şi 2011. Participanţii au fost monitorizaţi pentru perioade cuprinse între trei şi 50 de ani. În comparaţie cu nefumătorii în vârstă de peste 60 de ani, fumătorii au prezentat un risc de deces cu 83% mai mare în perioada în care au fost monitorizaţi.

Dovedind faptul că renunţarea la fumat este întotdeauna o idee bună, foştii fumători au prezentat un risc de deces mai mare cu 34% în comparaţie cu persoanele în vârstă care nu au fumat niciodată – un risc în continuare destul de ridicat, dar mult mai mic decât cel cu care se confruntă persoanele care încă fumează.

Cercetătorii germani au constatat cu aceeaşi ocazie faptul că speranţa de viaţă pare să crească odată cu perioada de timp care a trecut de când o persoană a renunţat la fumat, chiar dacă a făcut acest lucru la vârsta a treia. 

Citeşte şi: exerciţiile fizice şi renunţarea la fumat

 
 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”