Prof. dr. Roxana Maria Nemeș: Obiecte și obiceiuri ce dăunează sănătății plămânilor

”Nu trebuie să fim sufocați de mobilier!” atrage atenția președinta Societății Române de Pneumologie.
  • Publicat:
Prof. dr. Roxana Maria Nemeș: Obiecte și obiceiuri ce dăunează sănătății plămânilor
Prof. dr. Roxana Maria Nemeș, președinta Societății Române de Pneumologie, foto arhivă

Atunci când vorbim despre sănătatea aparatului respirator trebuie să acordăm atenție la mobilierul și obiectele pe care le aveți în casă și mai ales în dormitor. Prof. dr. Roxana Maria Nemeș, președinta Societății Române de Pneumologie explică cum putem menține sănătatea aparatului respirator și a plămânilor.

 

 

CSÎD: Cum să menținem plămânii sănătoși?

Prof. dr. Roxana Maria Nemeș: Trebuie să avem un stil de viață sănătos, să nu devenim sedentari și să încercăm să avem o alimentație corespunzătoare. De asemenea, este foarte important să ne adresăm la timp medicilor când avem anumite simptome. Dacă avem o afecțiune respiratorie, este foarte important să fim monitorizați corect și să avem șansa unei terapii de ultima generație.

CSÎD: Cum suntem afectați de poluare la nivel de plămâni?

Prof. dr. Roxana Maria Nemeș: Poluarea este, alături de fumat, un factor de risc major. Vorbim despre marile aglomerări urbane cu un număr foarte mare de mașini, zone cu industrie și de modul în care sunt deversate aceste substanțe în aer, vorbim despre aceste particule cu diametru foarte mic (PM2,5 și PM10) care sunt subversive pentru că pot să ajungă la nivel alveolar și pot impacta atât sănătatea adulților, cât și pe cea a copiilor. Este foarte important cu ce funcție ventilatorie venim de când suntem mici.

Atenție, bibliotecile pline de cărți dăunează sănătății plămânilor!

CSÎD: Cum să avem în casă un aer favorabil sănătății aparatului respirator?

Prof. dr. Roxana Maria Nemeș: Este foarte important să avem o cameră aerisită  – aerul se ventilează natural când deschidem geamurile, iar aerisirea trebuie făcută periodic, e foarte importantă. Apoi, tot importantă este distribuția de mobilier, mai ales în camera copilului sau unde stăm mai mult. Nu trebuie să fim sufocați de mobilier! Trebuie să avem un spațiu în care să ne simțim relaxați, în care expunerea la praf să fie mai mică. De exemplu, cartea este un mare depozit de praf, iar în camera în care dormim ar trebui să nu există cărți.

Somnul are directă legătură cu sănătatea plămânilor

CSÎD: Ce ar trebui să mai facem?

Prof. dr. Roxana Maria Nemeș: Somnul este un factor foarte important, care ne asigură în mod constant un echilibru pentru sănătatea plămânilor.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân