Prof. dr. Cătălin Copăescu: totul despre obezitate, epidemia care a cuprins o treime dintre oameni la nivel global INTERVIU

Prof. dr. Cătălin Copăescu explică ce este obezitatea şi care sunt soluţiile pe care le propune medicina în cazurile de obezitate.
Prof. dr. Cătălin Copăescu: totul despre obezitate, epidemia care a cuprins o treime dintre oameni la nivel global INTERVIU

Efectul chirurgiei bariatrice în obezitate

CSÎD: Ce poate face chirurgia bariatrică pentru aceşti pacienţi?

Prof. dr. Cătălin Copăescu: Tratamentele chirurgicale interferează cu circuitul neuro-entero-hormonal care determină la nivel hipotalamic senzaţia de foame. Aşa cum noi avem o temperatură constantă indiferent de ce temperatură avem afară (avem 36 de grade indiferent dacă afară e cald sau frig), aşa se reglează senzaţia de foame şi cea de saţietate, plecând de la informaţii care se preiau de la nivelul tubului digestiv care este un sistem extrem de complex, nu este doar o magazie pentru alimente. De la acel nivel, receptorii neuronali trimit impulsuri către hipotalamus, în nucleul arcuat, unde există centrul foamei şi cel al saţietăţii. Tot acolo ajung şi informaţii transportate de către entero-hormonii care se produc la nivelul tubului digestiv şi, prin sânge, acestea modifică reacţia acestui centrilor hipotalamici care mai departe, comandă ceea ce pacientul manifestă: îi este foame, este sătul ş.a.m.d.

Efectul chirurgiei nu a fost unul preconizat. S-a plecat de la ocolirea tubului digestiv, bypass-ul jejunoileal care se făcea în anii ’50, ’60, ’70 care slăbea spectaculos pacienţii, care îi ajuta să-şi controleze foarte bine senzaţiile. Însă riscul consecinţelor malabsorbtive acestor operaţii (ei pierdeau mult mai mult decât avea nevoie organismul) au făcut ca aceste operaţii să fie mult limitate şi în ultimii 30 de ani, să discutăm despre variante care sunt mult mai uşor de tolerat şi cu consecinţe legate de procedură infinit reduse faţă de acele operaţii. Deci discutăm de 70, 80 de ani de încercări de a realiza diferite variante de proceduri bariatrice, perioadă în care au fost perfecţionate tehnicile operatorii, perioadă în care am aflat cum să gestionăm mai bine din punct de vedere anestezic riscul la care supunem astfel de pacienţi, care au o listă întreagă de comorbidităţi. Şi am ajuns astăzi să avem o listă relativ scurtă de intervenţii chirugicale, care sunt verificate de peste 20 de ani în ceea ce priveşte efectul lor asupra organismului şi eficienţa lor asupra controlului metabolic, asupra controlului obezităţii printre altele.