Prof. dr. Cătălin Copăescu: totul despre obezitate, epidemia care a cuprins o treime dintre oameni la nivel global INTERVIU

Prof. dr. Cătălin Copăescu explică ce este obezitatea şi care sunt soluţiile pe care le propune medicina în cazurile de obezitate.
Prof. dr. Cătălin Copăescu: totul despre obezitate, epidemia care a cuprins o treime dintre oameni la nivel global INTERVIU

Medicamentele şi eficacitatea lor în obezitate

CSÎD: Care sunt aceste soluţii pe care le-aţi menţionat?

Prof. dr. Cătălin Copăescu: Vorbim despre medicamente care  influenţează senzaţia de foame şi senzaţia de saţietate, sau care reuşesc să accelereze tranzitul intestinal astfel încât ceea ce mâncăm să se elimine mai repede şi să nu se absoarbă integral. Acolo lucrează deocamdată majoritatea medicamentelor. Există în ultima decadă şi medicamente care sunt inspirate de cercetările care s-au făcut pe pacienţii bariatrici deoarece scăderea ponderală în urma operaţiei bariatrice este spectaculoasă, cu un confort foarte bun al pacienţilor şi care acţionează prin interferarea cu circuitele fiziologice care declanşează senzaţia de foame şi de saţietate.

Este mult mult dincolo de percepţia mecanicistă prin care micşorăm o parte a unui organ sau limităm accesul alimentelor la pacientul respectiv. Dacă zicem boală, înseamnă că avem nişte simptome. Simptomele acestei boli sunt observate la persoane care nu au deocamdată kilograme în plus, înainte de a avea obezitate. Aici fac excepţie pacienţii care au boli genetice, tulburări de comportament alimentar în genul bulimia nervosa sau sindrom Prader-Willi. Noi însă discutăm de marea majoritate a persoanelor normale, cu greutate normală înainte de fi obezi. Acestor persoane li se identifică două elemente foarte importante care sunt şi semnele acestei boli: senzaţia de foame exagerată şi senzaţia de foame întârziată. Dacă nu putem controla aceste semne ale bolii, orice tratament care intră în discuţie va avea mai devreme sau mai târziu eşec.

CSÎD: Deci obezitatea este o boală care se instalează înaintea kilogramelor în plus?

Prof. dr. Cătălin Copăescu: Evident. Ceea ce vedem noi, excesul ponderal este consecinţa acestei boli. Adică noi putem “ştampila” un pacient că are obezitate văzându-l, dar cadrul care va determina această manifestare clinică este instalat cu mult înainte. Unui pacient care are o astfel de boală manifestă îi putem oferi exerciţii fizice, dietă, medicamente, putem să-l angajăm într-o formă contractuală ca el să mănânce puţin, dar nu putem interfera cu ceea ce înseamnă din punctul lui de vedere boala, adică senzaţia de foame şi senzaţia de saţietate. În faţa unui platou cu alimente apetisante, un pacient, care s-a angajat că va mânca foarte puţin pentru că trebuie să slăbească, pentru că aşa-i spun doctorul şi toţi din familie, şi aşa vrea şi el, poate să comande mâinilor să nu ia din farfurie, le poate lega la spate, dar nu poate comanda creierului că nu-i e foame. E o distincţie foarte importantă.